Aktualności Doradcy Smaku

original

Życie od kuchni - Zaplanuj dobrze gotowanie w kuchni

43 letnia Sylwia Górska mieszka z młodszym, 16-letnim synem Kacprem oraz od kilku tygodni ze swoim partnerem Tomaszem, z którym są już od pięciu lat razem. Mieszka w bardzo ładnym i zadbanym 130-metrowym mieszkaniu pod Bydgoszczą. O ile w pracy, jako fryzjer i szkoleniowiec sztuki koloryzacji włosów, Sylwia doskonale potrafi się zorganizować, o tyle życie w kuchni, jak sama twierdzi, jest kompletną porażką. Chciałaby przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki na ciepło oraz mądrze robić zakupy żywieniowe. Najważniejsze dla niej jest to, by jedzenie było zdrowe i smaczne oraz by zostało spożyte wspólnie przy stole, czego do tej pory nie udało się zrealizować.  Wystarczyłaby  nawet tylko wieczorna kolacja zjedzona razem.

Partner Sylwii, Tomek, niedawno przeprowadził się do niej na stałe. Ostatnio  zaczął przywiązywać dużą wagę do zdrowego jedzenia, mimo, że lubi zjeść tradycyjnie – czyli ziemniaki i schabowy. Na wspólne spędzanie czasu Sylwia i Tomek mogą przeznaczyć przede wszystkim weekendy. Na obiady wówczas wybierają się wspólnie do swoich matek.

W przypadku naszych bohaterów sprawa żywienia jest ogromnie istotna. Gdy do czynienia mamy z chorobami układu pokarmowego, wówczas szczególnie trzeba dbać o to co się znajduje na naszych talerzach. Sylwia cierpi na przewlekłe zapalenie żołądka a Tomek ma zespół jelita drażliwego.

Jak w prosty sposób przygotować zdrowy posiłek? Jak zebrać wszystkich przy jednym stole? Jak oswoić prace kuchenne? To wszystko w „Życiu  od kuchni”, w niedzielę, o 17.20, w TVP2! 

 

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    dobra organizacja w kuchni to podstawa, niestety im więcej osób w różnym wieku i z różnymi godzinami pracy czy szkoły w rodzinie, tym trudniej jest zebrać wszystkich razem przy stole
  • 2
    original
    Opublikowano

    eewelina

    To prawda, to trudne, warto pamiętać o zaplanowaniu menu na następny dzień , bo przecież każdy z domowników chcąc wykonać jakąś potrawę musi sobie uzmysłowić, że w żadnej lodówce nie ma wszystkiego co jest potrzebne i trzeba te produkty po prostu samemu do domu przynieść ze sklepów lub zlecic to komuś kto się tym zajmuje.Bardzo lubię tak sobie zaplanować kilka potraw na kolejne dni i zadbać o to aby te produkty zakupić.Niestety nie mogę tego zrobić w pierwszym napotkanym sklepie, ponieważ muszę zwracać uwagę na zabójcze nieraz ceny. Więc w efekcie wygląda to tak, że jak już przygotuję jakąś zaplanowaną potrawę, do której przez kilka dni kupowałam produkty w rozsądnych cenach to czuję ,że dokonałam czegoś wielkiego. Tak dzieje się szczególnie jak wszystkim moje cudo smakuje.

Dodaj komentarz