Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Wermut w kuchni

 

 

Krok 1 – do mięs

Podlej wermutem smażące się kotlety lub steki z białego mięsa – drobiu, cielęciny, wieprzowiny.

 

Krok 2 – do sosu

Możesz też wymieszać w ziołowym winem tłuszcz ze smażenia i na jego bazie zrobić doskonały sos, np. z kaparami i kremówką.

 

Krok 3 – też do ryby

Skrop nim ryby przed pieczeniem. Możesz też wzbogacić nim marynatę do ryb lub polać owoce morza.

 

Krok 4 – do warzyw

To dobry dodatek do warzyw – np. smażonych porów, marchewki lub selera.

 

Krok 5 – do grzybów

Polecam wermut także do grzybów – smażonych pieczarek czy sosu na bazie grzybów leśnych.

 

Krok 6 – na słodko…

Pasuje też do serów – to wzmacniane wino świetnie sprawdza się np. w fondue.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz