Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Grillowanie ryb

 

Krok 1 – kilka ważnych wskazówek

 

- do pieczenia w całości należy wybierać gatunki mniej ościste o wadze 500-600 g, np. pstrąga. Przed pieczeniem rybę można zamarynować (30-60 minut), a czas pieczenia wynosi ok. 15-20 minut;

- najłatwiej jest grillować filety rybne ze skórą. Skórę ryby należy posmarować oliwą lub roztopionym masłem, rybę ułożyć skórą do dołu i grillować ok. 12-15 minut. Pieczenie fileta ze skórą nie wymaga odwracania na ruszcie, a skórka robi się niezwykle chrupiąca i smaczna;

- łatwe jest również grillowanie steków rybnych. Steki wielu ryb, np. łososia norweskiego zawierają odcinek kręgosłupa, który utrzymuje mięso w jednym kawałku, a także dodaje smaku. Łosoś jest dość tłustą rybą, dzięki czemu jego mięso nie jest podatne na wysychanie podczas pieczenia.

- najtrudniej jest grillować filety z ryby, ponieważ mają one tendencję do rozpadania się i przywierania do rusztu. Warto jest używać specjalnego koszyka do ryb lub płaskiej metalowej tacki z otworami (przed pieczeniem należy posmarować je olejem). Pozwoli to uniknąć rozpadania się filetu, a otwory umożliwiają dostęp dymu i aromatów ognia. Filety można oczywiście piec bezpośrednio na ruszcie grilla, ale przed ułożeniem ryby trzeba obficie nasmarować go olejem (najlepiej roślinnym lub sezamowym);

– przed rozpoczęciem grillowania warto zamarynować ryby…

 

Krok 2 – propozycje marynat, czyli dla każdego coś miłego

 

--------

1 łyżka Soli morskiej Prymat

sok z 1 cytryny

1 łodyżka trawy cytrynowej

drobno pokrojona skórka z 1 cytryny

150 ml białego wina

2 gałązki tymianku cytrynowego

3 łyżki oliwy z pestek winogron

---------

1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat

2 ząbki czosnku

2 łyżki słodkiego sosu sojowego

½ łyżeczki curry

150 ml wina ryżowego

2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych

--------

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 zielonej cytryny

200 ml wytrawnego cherry

2 łyżki miodu pszczelego

5 mielonych ziaren Owocu jałowca Prymat

----------

3 gałązki świeżego lubczyku

3 gałązki świeżego tymianku

½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Prymat

100 ml Żubrówki

2 ząbki drobno posiekanego czosnku

3 łyżki oliwy z pestek dyni

---------

½ pęczka świeżo zmiksowanej bazylii

1 łyżka oliwy truflowej

świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy

½ łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat

1 łyżka Soli morskiej Prymat

--------

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

4 gałązki koperku

4 gałązki pietruszki

1 łyżka soli

½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat

1 łyżka miodu akacjowego

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

 

Krok 3 – próba generalna, czyli grillujemy

 

Danie: GRIILLOWANY ŁOSOŚ NORWESKI Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I ORZESZKAMI PINIOWYMI

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 180 g fileta łososia bez skóry

 

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin,

1 papryczka chili,

2 łyżki brązowego cukru, 50 ml śliwowicy

1 łyżka miodu lipowego,

3 łyżki prażonych orzeszków piniowych,

3 łyżki rodzynek sułtańskich,

1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat,

½ łyżeczki mielonej Kolendry Prymat,

do smaku: Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony,  Cynamon mielony Prymat, kardamon

 

2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka

2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki

1 pokrojona w cząstki cytryna do dekoracji

8 gałązek kolendry do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (uwaga - im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).

Oliwę z oliwek rozetrzeć na kawałku folii aluminiowej, ułożyć na niej łososia, a na nim cząstki jabłek i gruszek. Całość skropić pozostałą częścią marynaty. Połowę folii zawinąć nad łososiem z owocami tak, aby stworzyć prostokątną paczkę, a wszystkie brzegi folii dokładnie zawinąć. Tak przygotowanego łososia grillować około 15-20 minut na posmarowanym oliwą lub olejem ruszcie.

 

SMACZNEGO!

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    jezu jakie to musi być pyszne. Uwielbiam łososia z grilla

Dodaj komentarz