Podkręć Smak Wielkanocy

Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue

2 porcje:
1 kg żeberek wieprzowych,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Sos barbecue:
0,5 l Rosołu warzywnego Kucharek,
3 łyżki miodu,
2 łyżki Musztardy kremskiej Prymat,
100 g koncentratu pomidorowego,
4 łyżeczki sosu worcestershire,
Goździki Prymat,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
Oliwa z oliwek,
2 cebule,
1 czosnek,
2 czerwone papryki,
Papryka ostra mielona Prymat.

 

1

Żeberka przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

 

2

Na patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy 7-10 minut by nabrały koloru.

 

3

Następnie zdejmujemy je i wykładamy do naczynia żaroodpornego.

 

4

 Zalewamy tłuszczem z patelni. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 - 180 stopni C na ok. 35 minut.

 

6

By przygotować sos barbecue do rondelka wlewamy oliwę z oliwek,

 

7

dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek.

 

8

Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną drobno paprykę czerwoną.

 

10

Wszystko mieszamy i smażymy.

 

11

Po chwili dolewamy wino czerwone, dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko porządnie mieszamy.

 

12

Teraz dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość mieszamy i gdy sos się zagotuje, dodajemy 5-6 goździków.

 

13

Sos gotujemy jeszcze przez ok. 35 minut.

 

14

Po upływie tego czasu przelewamy sos do blendera i miksujemy.

 

15

Zblendowany sos wlewamy z powrotem do garnka i doprawiamy szczyptą soli i papryką ostrą mieloną. Całość mieszamy.

 

17

Wyjmujemy żeberka z piekarnika, smarujemy obficie sosem barbecue z obu stron

 

15

...i wkładamy je z powrotem do piekarnika na co najmniej 1,5 godziny. Zmniejszamy temperaturę do 120 – 130 stopni C. Co 15 - 20 minut zaglądamy do piekarnika żeby przełożyć żeberka na drugą stronę i upewnić się, ze nie są wyschnięte.

 

 

18

Po niecałych 2 godzinach wyjmujemy żeberka na talerz i smarujemy obficie sosem barbecue. Danie można podawać. Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Robię te żeberka piąty raz, są po prostu masakrycznie dobre! :D

Dodaj komentarz