Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 38: Sałatka z kurczakiem i rodzynkami

2 porcje:
Sałata dębowa i karbowana
2 piersi z kurczaka
2 pomidory
1 papryka zielona
50 g  namoczonych w wodzie rodzynek
1 szalotka
Kurkuma mielona Prymat
Papryka słodka Prymat
1-2 cytryny
Oliwa z oliwek
Świeża mięta
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Obrane ze skóry pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a łupiny z miąższu kroimy w cieniutkie paseczki.

 

2

W cienkie plasterki kroimy również zieloną paprykę.

 

 

3

Następnie przygotowujemy talerze, na których podana będzie sałata. Największe liście dobrze umytej i osuszonej sałaty układamy na talerzu. Średnie liście zawijamy tak jak roladę, odkrawamy końcówkę i układamy na samym środku talerza.

 

4

By przygotować sos wyciskamy sok z cytryn,

 

5

dodajemy oliwę z oliwek oraz doprawiamy solą. Dodajemy trochę poszatkowanej świeżej mięty i dokładnie mieszamy by oliwa i sok się połączyły.

 

6

Kawałki papryki i pomidora mieszamy z odrobiną sosu i układamy dookoła „bukieciku” z sałat.

 

7

Pierś z kurczaka kroimy w plastry

 

10

...i doprawiamy solą i pieprzem.

 

11

Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę. Kurczaka doprawiamy z obu stron słodką papryką, smażymy razem z szalotką. Już na patelni posypujemy mięso kurkumą.

 

12

Smażymy z obu stron (po ok. 2 – 2,5 min. każdą) tak, by kurczak pozostał soczysty. Gdy kurczak jest gotowy, wyłączamy ogień, a na patelnię dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki.

 

14

Chwilę wszystko mieszamy i wykładamy na talerze z sałatą. Całość polewamy oliwą z patelni oraz wcześniej przygotowanym sosem i podajemy. 

 

13

Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A czy można bez rodzynek?

Dodaj komentarz