Liczy się dobry Smak

Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska

1 bagietka
50 g keczupu
80 g szynki gotowanej
80 g sera gruyere lub ementaler
150 g pieczarek
1 pomidor
Ogórki kanapkowe Smak
Sałata
Musztarda sarepska Prymat
Tymianek Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Olej do smażenia
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Pieczarki kroimy w kawałeczki i skrapiamy cytryną.

 

2

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem. Gdy się zarumienią wykładamy je do osobnego naczynia i odstawiamy.

 

3

Bagietkę kroimy na pół, a następnie również wzdłuż i te połóweczki układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

3

Smarujemy musztardą sarepską,

 

4

... układamy kawałki sałaty, plastry gotowanej szynki i ogórki kanapkowe.

 

5

Pomidora kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm i również układamy na bagietce.

 

7

Na pomidora układamy podsmażone wcześniej pieczarki...

 

9

... i smarujemy keczupem (wedle uznania).

 

10

To wszystko obsypujemy obficie żółtym serem tartym lub na wierzch zapiekanki układamy plastry żółtego sera (wedle uznania).

 

11

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni. Czekamy aż ser się rozpuści a bagietka zarumieni.

 

 

12

Po tym czasie wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    jutro będzie na obiad, zobaczymy jak wyjdzie :-)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Dokładnie jutro na obiad ;) tylko trzeba małe zakupy zroobić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    No aż chciało by się powiedzieć wiem co jem, domowy fast food w takim wydaniu wygląda wyśmienicie !
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Nie polecam !!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zrobiłem dziś na obiadek. I bardzo polecam bo zapiekanka jest szybka do zrobienia i smakuje świetnie;-)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    ja mam zamiar zrobić w piątek z moją mamą
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Napiszcie jak zrobicie czy dobra :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    bardzo dobra :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    A_gucha

    bardzo apetycznie wygląda
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    bardzo pomocne "triki"foto krok po kroku,dla poczatkującej z gotowaniem.Brawo!dla zorganizownie takiej strony!!!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Robi sie odpowiem wam za 30 min
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    robiłem i polecam. zaglądam jeszcze raz bo dzisiaj znowu robię i zapomniałem przepisu ;)

Dodaj komentarz