Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulinarne podróże: Norwegia

 

Oprócz tego Norwegowie nie wyobrażają sobie kuchni również bez makreli, dorsza czy halibuta. Podobnie jak w Danii ryby podaje się najczęściej z podsmażanymi z dodatkiem cukru ziemniakami, a także marynowanymi warzywami. Częstym składnikiem przygotowywanych potraw mięsnych (głównie wieprzowiny) jest występująca obficie w Norwegii żurawina.

 

 

Norweskie roladki ze śledzia z musem z łososia

 

Składniki:

12 filetów ze śledzia norweskiego

Mus z łososia:

400 g  wędzonego na gorąco łososia norweskiego bez skóry i ości

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 posiekana w kostkę szalotka

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Sól, pieprz, tabasco do smaku

Dekoracja:

Gałazki koperku

cząstki cytryny i limonki

Plastry wędzonego łososia norweskiego

12 kaparów

4 łyzki kwaśnej smietany lub gęstego jogurtu

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki musu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Filety ze śledzia pokroić w plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułożyć mus z łososia i zwinąć w roladki.


Na każdej roladce ułożyć rulonik z wędzonego łososia norweskiego i udekorować kaparami. Danie podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami cytryny.

 

 

Łosoś norweski zapiekany z serem, figami i sosem balsamico

 

Składniki:

4 x 160 g filetu z łososia bez skóry

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

4 gałązki bazylii

2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych

Sok z ½ cytryny

Sól, Pieprz czarny grubo mielony do smaku

 

600 g sera taleggio

8 dużych, dojrzałych fig

3 łyżki jasnego kremu balsamico

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.

Łososia piec około 10 minut w temperaturze  180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi,  smażyć około 5 minut i dodać jasny krem balsamico.

Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona32

    ładnie wygląda...

Dodaj komentarz