Aktualności Doradcy Smaku

original

Alfabet kulinarny: O jak odchudzanie

Warto pamiętać o ziołach, które wspomagają trawienie.

 



 

Bazylia

  • Doskonała w łagodny zaburzeniach trawienia, ułatwia trawienie, m.in. dzięki pobudzeniu wydzielania soków żołądkowych.
  • Jest ziołem niemal uniwersalnym, szczególnie polecanym do sałatek, ryb i drobiu.

Jałowiec

  • Ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
  • Pasuje do pieczeni, duszonych warzyw, sałatek, pasztetów, a także do marynowania ryb i kiełbas.

Lubczyk

  • Przetwory z lubczyku stosuje się przede wszystkim w lekkich zaburzeniach czynności nerek oraz zmniejszonym wydalaniu składników mineralnych i szkodliwych produktów przemiany materii.
  • Podnosi walory smakowe zup, zwłaszcza rosołu.

Kolendra

  • Łagodzi uczucie sytości. Przeciwdziała wzdęciom.
  • Doskonała do grzybów, marynat i pasztetów.

Majeranek

  • Ułatwia trawienie tłuszczów oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
  • Niezbędny do wszelkich potraw z warzyw strączkowych jak zupa fasolowa, grochowa, fasolka po bretońsku i wiele innych.

Tymianek

  • Przyspiesza proces trawienia.
  • Doskonały do drobiu, zawiesistych zup i sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny.

Kminek

  • Zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia.
  • Dodawany jest do potraw ciężkostrawnych i tłustych, szczególnie do dań z fasoli, kapusty gotowanej, kiszonej lub surowej,

 

GRILLOWANY ŁOSOŚ NORWESKI W MARYNACIE CZOSNKOWO-ROZMARYNOWEJ Z SUSZONYMI BOROWIKAMI 


 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
 
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 gałązki świeżego rozmarynu
3 zmiksowane na proszek suszone borowiki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
Sól, chili pieprz cayenne, pieprz czarny grubomielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle uznania i własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).

Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię wysmarowaną oliwą z oliwek.

Tak przygotowanego łososia norweskiego podawać z grzankami ziołowymi.

 

KREWETKI KRÓLEWSKIE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI



Składniki dla 4 osób:

600 g krewetek Black Tiger 16/20   
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów          
Bazylia, Tymianek Prymat
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina
2 łyżki masła
1 posiekana czuszka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Bukiet kolorowych sałat
Sól, Pieprz biały Prymat

 

Sposób przygotowania:

Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone z jelita krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło i przyprawy, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z bukietem kolorowych sałat. 

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    na odchudzanie najlepsza woda z cytryną i pieprzem kajeńskim ;)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ten łosoś musi być pyszny :)

Dodaj komentarz