Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezonowo - Odstaw boczek na boczek, czyli jak pozbyć się boczków…

Reklamy w telewizji jasno mówią, że to czas na odchudzanie. Liczba specyfików cudownie odchudzających jest imponująca i nie da się uniknąć myśli o zrzuceniu paru centymetrów tu i ówdzie, choć nie zawsze się tym chwalimy. No bo czym tu się chwalić, skoro efekt nie jest znany i trudny do przewidzenia.  Dlatego też jedno co pozostaje, to zachować zimną krew i zdrowy rozsądek. Same wiemy, że żadne głodówki, cudowne diety i magiczne środki nie pomogą, jeśli nie zachowamy umiaru w jedzeniu, a całości starań nie przyprawimy choćby odrobiną sportu.

 

Dlatego polecamy jeść i cieszyć się wiosną, czyli odchudzić nasze posiłki i zaktywizować ciało. Dziś proponujemy zapomnieć o ciężkich i tłustych potrawach, słodyczach na poprawę nastroju - musi wystarczyć słońce za oknem, no i koniec z podjadaniem przed telewizorem. Proponujemy w zamian przypomnieć sobie o gotowaniu na parze i lekkich potrawach, które z jednej strony nasycą, z drugiej będą pełnowartościowe i do tego smaczne. Oczywiście zredukowana liczba kalorii pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, wagę i wygląd.

 

Proponujemy kilka pomysłów na lekkie dania na parze.

 

DORSZ GOTOWANY NA PARZE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM

 

 

Składniki dla 4 osób:

 
600 g filet z dorsza bez skóry
1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat
 
½ pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
 
Sos:

 200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ soku z cytryny
½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól, pieprz, Papryka chili Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku. Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

PIERŚ Z KURCZAKA GOTOWANA NA PARZE Z MAKARONEM LINGUINE ORAZ SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I BAZYLII

 


Składniki dla 4 osób:

 
4 x 150 g piersi z kurczaka
 
Marynata:

 1 opakowanie pikantnej Przyprawy do kurczaka Prymat
Do smaku wedle uznania: Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
 
1 podzielony na różyczki brokuł
1 podzielony na małe różyczki mały kalafior
2 pokrojone w plastry marchewki
400 g ugotowanego na parze makaronu linguine
 
Sos:

 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów
½ pęczka posiekanej świeżej bazylii
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.

Zamarynowanego kurczaka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z kurczaka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, makaronem linguine i sosem ze świeżych pomidorów z bazylią.

 

PIERŚ Z INDYKA GOTOWANA NA PARZE Z SOSEM CURRY I KASZĄ KUSKUS

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 150 g piersi z indyka
 
Marynata:

 Do smaku wedle uznania: Curry, Papryka słodka, Pieprz cayenne, Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat, kardamon
 
1 pokrojona w cząstki zielona cukinia bez miąższu
1 pokrojona w cząstki żółta cukinia bez miąższu
4 młode marchewki
400 g kaszy kuskus
 
Sos:

 300 ml chudej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 banany bez skóry
Posiekana ½ pęczka świeżej kolendry
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, Pieprz cayenne, Imbir, Curry Prymat
 
 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z indyka naciąć, natrzeć dobranymi wedle uznania przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, aby otrzymać jednolitą masę, doprawić do smaku.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.

Zamarynowanego indyka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z indyka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, kaszą kus kus i sosem curry ze świeżą kolendrą.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    super przepisy :) najbardziej spodobał mi się PIERŚ Z KURCZAKA GOTOWANA NA PARZE Z MAKARONEM LINGUINE ORAZ SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I BAZYLII
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jakie są wartości kaloryczne tych dań??
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Proponowane przez nas przepisy nie są elementem diety odchudzającej, nie podajemy więc przy nich dokładnej wartości kalorycznej. Przepisy pokazują jak przygotować danie obiadowe unikając wysokiej zawartości tłuszczu, a tym samym dostarczając mniej kalorii niż np. dania smażone.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Widzę, że to nie jest dieta, gdyby tak było to np. śmietanę zastąpiono by jogurtem! Poza tym nie da się określić dokładnej wartości kalorycznej dania, pytałam o wartość przybliżoną.

Dodaj komentarz