Aktualności Doradcy Smaku

original

Alfabet przypraw: T jak Tymianek

 

Tymianek doskonale pasuje do wszelkich dań z drobiu, zapiekanek, sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny. Doskonale podkreśla smak zawiesistych zup, jak na przykład zupa  cebulowa. Tymianek najczęściej stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się go także do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek idealnie nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Warto wiedzieć, że skutecznie usuwa przykry zapach ryb morskich. Jak widać jest to ziele o wszechstronnym zastosowaniu, niezbędne również jako przyprawa do niektórych kiełbas.

 

Czy wiesz, że:

  • Ziele tymianku zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji: między innymi o właściwościach bakteriobójczych i poprawiających krążenie.
  • Tymianek pospolity to nie tylko roślina przyprawowa, ale też lecznicza. Jej właściwości wysoko cenili Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Właśnie z Egiptu mnisi benedyktyńscy przenieśli uprawę tymianku w XI wieku do Europy Środkowej

 

Krem ze świeżych pomidorów


 
 
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
6 dużych pomidorów bez skóry
800 ml Rosołu z kury Kucharek
150 g pokruszonego sera rokfor
Tymianek, Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
½ szklanki śmietany 36%
Liść bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i pokrojone pomidory obsmażyć na oliwie, wlać bulion, gotować 10 minut na dużym ogniu. Dodać ¾ ilości sera, doprawić do smaku solą, tymiankiem i pieprzem. Następnie zupę zmiksować i zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać pozostałym serem i udekorować listkiem bazylii.

 

 

Zupa cebulowa „staropolska”

 

Składniki dla 4 osób:  
25 dag cebuli
3 dag masła
20 dag chleba żytniego
1 żółtko
1 szklanka śmietany
2 kostki Rosołu wołowego Kucharek
1 listek laurowy Prymat
po 3 ziarna ziela angielskiego i Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat
Tymianek Prymat
sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Z 1 litra wody, kostek bulionowych Kucharek, listka laurowego Prymat, ziela angielskiego Prymat i pieprzu czarnego ziarnistego Prymat przygotować wywar. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle, przyprawić tymiankiem i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu 10-15 minut. Chleb pokroić w kostkę, wysuszyć w piekarniku i lekko zrumienić, dodać do zupy i gotować 30-40 minut. Zupę przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, żółtko rozbełtać w śmietanie i dodać do zupy. Dobrze wymieszać. Zupę podawać w filiżankach z białym pieczywem.

 

Makaron penne z brokułami i tymiankiem


Składniki dla 4 osób:
500 g ugotowanego al dente makaronu penne
300 g ugotowanych różyczek z brokułów
100 ml oliwy z oliwek
4 łyżki suszonych pomidorów i kilka świeżych pomidorów
3 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
Do smaku: Tymianek, sól, Pieprz czarny mielony, Papryka ostra Prymat

 

Sposób przygotowania:

Na oliwie obsmażyć czosnek, suszone pomidory, brokuły i przyprawy, cały czas mieszając, na koniec dodać świeże pomidory. Następnie dodać gorący makaron, wymieszać, doprawić do smaku i posypać świeżo tartym parmezanem.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo fajne przepisy, ja często używam tymianek do swoich potraw :)

Dodaj komentarz