Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem

2 jajka
Kilka kromek pieczywa tostowego
40 g kawioru z łososia
1 szalotka
100 g masła pokrojonego w kostki
50 ml śmietany 36%
40 ml wina białego wytrawnego
40 ml szampana
Imbir mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska Prymat
Ocet

 

1

Do garnka wlewamy białe wino, wsypujemy drobno posiekaną szalotkę i gotujemy. Dodajemy imbir mielony i gotujemy aż prawie całe wino prawie wyparuje.

 

2

Z kromek pieczywa tostowego usuwamy skórki i kroimy w trójkąty. Następnie tosty wkładamy do rozgrzanego na ok. 180 stopni  piekarnika aż się zarumienią.

 

4

W tym czasie przygotowujemy wodę w której ugotujemy jajka. Dolewamy trochę octu i przyprawiamy wodę solą.

 

4

Następnie do garnka z sosem dolewamy śmietanę i mieszamy.

 

5

Po chwili dodajemy kolejno kawałki masła i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia i utworzenia jednolitej masy. Zarumienione tosty wyjmujemy z piekarnika i układamy na osobnym naczyniu.

 

3

Do garnka z gotującą się wodą wkładamy delikatnie jajka i gotujemy na miękko przez 5 – 5,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy.

 

6

Do sosu dolewamy odrobinę szampana i mieszamy pozostawiając garnek na wolnym ogniu.

 

7

Na sam koniec, tuż przed podaniem, do sosu dodajemy szczyptę papryki ostrej.

 

8

Na talerze wykładamy kawior i układamy tosty.

 

9

Obrane jajka układamy na kawiorze i polewamy je letnim sosem winnym.

 

10

Talerz dekorujemy i podajemy danie, najlepiej w towarzystwie kieliszka szampana. Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    coś wspaniałego.. jajko z klasą :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    super przepis :)

Dodaj komentarz