Aktualności Doradcy Smaku

original

I jak Imbir... Intensywnie, rozgrzewająco, azjatycko…

Suszone i mielone kłącze jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealny do pierników, puddingów, pikli i napojów alkoholowych. W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej i stanowi integralny składnik sushi. Imbir jest również powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych. Doskonale podkreśla smak potraw z dyni i marchwi.

 

 

Ma pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu, dodatkowo ułatwia trawienie, przeciwdziała mdłościom i uśmierza ból żołądka. Szczypta imbiru do herbaty nie tylko doda nowego smaku, ale też pobudzi krążenie i pomoże zwalczyć infekcje. Imbir rozgrzewa… bo to także naturalny afrodyzjak znany od 3 tysięcy lat.

 

Ta egzotyczna przyprawa doskonale ożywi smak dań z delikatnej i słodkawej w smaku marchwi czy dyni. A że w tym tygodniu mamy dzień marchewki, warto więc na liście zakupów zamieścić i marchew, i imbir. A o dniu marchewki - już jutro.

 

Zupa z soczewicy z aromatycznymi przyprawami
 
Składniki dla 4 osób:
100 g pomidorów pelati
200 g soczewicy konserwowej
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
5 Goździków, Cynamon, Imbir, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku 
1 łyżeczka Curry Prymat
2 kostki Rosołu z kury Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku
100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera
Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
100 g pomidorów concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
 

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

 

 

Filety wołowe z imbirem
 
Składniki:
70 dag młodej wołowiny
2 łyżeczki Przyprawy uniwersalnej Kucharek
3 łyżeczki Imbiru Prymat
½ szklanki czerwonego wina
¼ szklanki oleju
 

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z tłuszczu i powięzi, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry, stłuc tłuczkiem, posypać przyprawą Kucharek oraz imbirem, skropić winem i olejem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie ułożyć filety na dobrze  rozgrzanym ruszcie, ponownie skropić winem i olejem i opiekać po 5-7 min z każdej strony. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.

 


Owocowa sałatka indyjska
 
Składniki dla 4 osób:
25 dag śliwek
25 dag obranych kwaskowych jabłek
25 dag obranych twardych gruszek
25 dag jasnych winogron bez pestek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru lub miodu
szczypta Chili pieprz Cayenne
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
1 łyżeczka przyprawy garam masala
 

Sposób przygotowania:
Z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne, ze śliwek pestki. Owoce pokroić w grubą kostkę i przełożyć do salaterki. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Posypać cukrem z przyprawami, wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podanie ponownie wymieszać. 

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    zdjęcie sałatki chyba nie pasuje do przepisu, bo widzę w niej inne składniki niż są opisane.. może zdjęcie się Wam pomyliło?
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    a w tytule jest, że z sosem jogurtowo imbirowym, a w opisie że skropić cytryną ha ha :) w sumie nie ważne, mało kto czyta te wpisy..
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @caralajna, dzięki za czujność :) Zdjęcie zostało umieszczone poprawnie. Co do czytelnictwa, nie wiemy na jakiej podstawie tak sądzisz - nasze statystyki pokazują co innego :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pomyłki ludzka rzecz.. odnoszę wrażenie, że blogi użytkowników są czytane przez garstkę tych samych osób, brak licznika odwiedzin to potwierdza, gdyby było się czym pochwalić licznik wskazujący ile razy strona była otwierana potwierdził by to. wiele bym dała za zapoznanie się z Waszymi statystykami :>
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    http://www.doradcasmaku.pl/pytanie/240499/czy-czytacie-blogi-uzytkownikow-ds-czesto-je-odwiedzacie-rza.html

Dodaj komentarz