Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem

300 g udźca cielęcego
4 plastry szynki gotowanej
4 plastry sera ementaler
Pieprz czarny mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Oliwa z oliwek
30 g masła
Sól morska Prymat
Panierka:
Bułka tarta Prymat
1 jajko

 

Plastry cielęciny układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.

 

Tak przygotowane mięso oprószamy solą, czarnym pieprzem i szczyptą kolendry.

 

Następnie na przyprawionym mięsie układamy plasterki szynki gotowanej i żółty ser.

 

Cielęcinę składamy na pół, znów przykrywamy folią spożywczą i ponownie rozbijamy.

 

Na osobnych talerzach szykujemy roztrzepane jajko i bułkę tartą na panierkę.

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło.

 

Rolady obtaczamy z obu stron najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni.

 

Obsmażamy przez 3-4 minuty z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na 2,5 minuty. Po tym czasie obracamy roladki na drugą stronę i ponownie pieczemy 2-2,5 minuty. Wyjmujemy roladki z naczynia i układamy na talerzu. 

 

Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ulka31

    wygląda pysznie:)

Dodaj komentarz