Aktualności Doradcy Smaku

original

Rzeżucha, o rzeżusze, rzeżucho!

 

 

Wiosennie zielona, szybko kiełkująca i ostra w smaku i aromacie rzeżucha kojarzy się z wczesną wiosną. Na pewno w wielu domach rzeżucha spełniła już swoją funkcję dekoracyjną. Teraz czas przejść do czynów i… ją zjeść. A jeśli ktoś jej jeszcze nie posiał, to warto kupić opakowanie nasion za ok. 2 zł i cieszyć się zdrowiem z własnego ogródka, a raczej z parapetu.

 

Kiedy brakuje na świeżych warzyw, a na te jeszcze za wcześnie, tym bardzie że za oknem nadal nie widać oznak wiosny, rzeżucha jest cennym źródłem wartościowych składników, namiastką nowalijek, na które będziemy musieli jeszcze trochę poczekać.

 

Rzeżucha ogrodowa oferuje wiele cennych mikroelementów i witamin jak A, B1, B2, C, E, PP, a także magnez, żelazo, jod, wapno... Polecana jest szczególnie dzieciom i kobietom w ciąży, osobom chorym na osteoporozę, tarczycę, reumatyzm.

 

A my polecamy rzeżuchę dla wszystkich tych, którzy są głodni wiosny! Rzeżucha z jednej strony pobudza apetyt, z drugiej zaś wspomaga trawienie, co przyda się nam po świątecznym obżarstwie. Warto pomyśleć o jej zastosowaniu, aby nie skończyła jedynie jako ozdoba świątecznego stołu.

 

Rzeżucha może być składnikiem posiłków od śniadania począwszy, poprzez obiad, po kolację. Jej delikatna struktura i wyrazisty, lekko ostry smak i charakterystyczny zapach ożywią nasze smutne, zimowe posiłki.

 

Wystarczy dodać posiekaną rzeżuchę na kanapki, do pasty kanapkowej czy też do zapiekanych jajek czy jajek faszerowanych i zdrowe śniadanie lub kolacja gotowe. Rzeżucha doskonale ożywi smak dań obiadowych jak np. grillowany indyk czy cielęcina. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie domowego jadłospisu na przedwiośniu może być zupa z dodatkiem rzeżuchy czy zupa krem z rzeżuchy. Można ją również dodać do sosów czy masła!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na rzeżuchę:

Wystarczy opakowanie nasion.

Na talerzu wyłóż gazę lub ligninę, namocz ją, a nadmiar wody odlej.

Posiej rzeżuchę równo i gęsto.

Przez pierwsze 2-3 dni możesz umieścić rzeżuchę w woreczku, aby przyspieszyć proces.

Kiedy rzeżucha wykiełkuje wyjmij ją z woreczka i obficie podlewaj.

Po ok. 7-10 dniach rzeżucha powinna gotowa.

Można ja obcinać nożyczkami i od razu serwować na śniadanie.

 

Do posiania rzeżuchy i dalszych etapów jej hodowania zaangażuj  dziecko, dla którego będzie to okazja do zabawy i prowadzenia  domowego, ekologicznego ogródka.

 

 

 

A oto przepisy z rzeżuchą w tle:

 

1

 

 

Sałatka z jajek przepiórczych i łososia

 

25 jajek przepiórczych, 10 dag łososia wędzonego, 2 łyżki kaparów

Sos: 1 szklanka śmietany 22-procentowej 1 łyżeczka startego chrzanu, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, 1 łyżka koperku Prymat, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Jajka ugotować na twardo (3 min), ostudzić, obrać i opłukać zimną wodą. Łososia pokroić w szerokie, krótkie paski. Jajka przekroić na pół, dodać łososia, kapary i wymieszać. Przygotować sos: śmietanę ubić z sokiem z cytryny, wymieszać z chrzanem, rzeżuchą i koperkiem Prymat, posolić i popieprzyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać i posypać Papryką słodką mieloną Prymat.

 

 

 

2

 

Indyk z rzeżuchą

 

80 dag piersi indyka, sól, klasyczna przyprawa do grilla Prymat, 1 pęczek rzeżuch lub kilka łyżek kiełków z rzodkiewek

 

Marynata: 4 łyżki oleju, 1łyżka miodu, 2 łyżki winiaku, po 1 łyżeczce imbiru Prymat,  tłuczonego czerwonego pieprzu oraz papryki słodkiej Prymat.

 

Przygotować marynatę: połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na sznycle posypać lekko przyprawą do grilla,  posmarować przygotowaną marynatą i odstawić na 2  godz. Następnie smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posypać rzeżuchą lub kiełkami.

 

Podawać z ryżem curry i pomidorami.

 

 

 

3

 

Jajeczka przepiórcze w pikantnym sosie

 

Składniki:

24 jajeczka przepiórcze lub 8 kurzych

Sos:

¾ szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany 22-procentowej, 1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat, 1 łyżeczka keczupu, 10 cienkich plasterków kiełbasy jałowcowej, 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką, 1 łyżka pokrojonej w kostkę Papryki czerwonej marynowanej Smak, 2 łyżeczki szczypiorku, 1 łyżeczka Przyprawy Kucharek Smak Wiosny, szczypta Papryki ostrej mielonej Prymat, sól, Pieprz czarny mielony Prymat

Do przybrania: posiekana rzeżucha lub szczypior dymki

 

Sposób przygotowania:

Jajeczka opukać w ciepłej wodzie, włożyć do wrzątku i gotować 3 min. Następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, keczupem, śmietaną oraz Kucharkiem. Kiełbasę drobno pokroić. Oliwki przekroić na ćwiartki. Sos połączyć z kiełbasą, oliwkami, papryką oraz szczypiorkiem, przyprawić ostrą papryką Prymat, pieprzem Prymat i solą. Sos wyłożyć na mały półmisek, na nim ułożyć jajeczka, posypać rzeżuchą i dymką. Podawać z białym pieczywem

 

 

 

5

 

Sałatka z białą kiełbasą

 

30 dag ugotowanej białej kiełbasy, 15 dag żółtego sera /ementaler, gouda/, 1 główka sałaty lodowej lub masłowej albo kapusty pekińskiej,

Do przybrania: 1 łyżka kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki, 1 pomidor /10 dag/

Sos: ½ szklanki majonezu, ¼ szklanki bulionu z kostki warzywnej Kucharek, po 1 łyżce ostrej musztardy, posiekanego czosnku i natki pietruszki, sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotować sos: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem i rozcieńczyć bulionem do konsystencji sosu.

Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w kostkę.  Sałatę lub kapustę opłukać, osączyć i pokroić w cienkie paski. Pomidor umyć i pokroić na ósemki. Połączyć wszystkie składniki, polać sosem i wymieszać. Posypać kiełkami i schłodzić w lodówce.

 

 

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    wszystko prawda o rzeżusze....tylko trzeba dodać, aby nie przesadzać z nadmiarem ilości, ponieważ może powodować krwawienie żołądka...poza tym jest mega zdrowa ...

Dodaj komentarz