Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Robert Sowa radzi wielkanocnie

 

1/ Przygotowując ciasto na spód sernika, proponuję dodać do niego 2 łyżki ciemnego kakao i łyżkę zimnej wody. Wytrawny czekoladowy spód będzie idealnie pasował do delikatnego sernika.

2/ Wielkanocną babę makową można udekorować bitą śmietaną. Kremówkę proponuję ubić z cukrem pudrem oraz dla wzmocnienia aromatu i przełamania słodyczy - łyżką rumu. Babkę możemy udekorować efektownym wianuszkiem ze śmietankowych rozetek i dodatkowo ozdobić je ulubioną konfiturą.

3/ Przygotowując makowiec, dodaj do masy makowej 6-8 łyżek musu jabłkowego. Dzięki temu masa będzie wyjątkowo puszysta. Aby dodatkowo wzbogacić jej smak, dodaj kilka łyżek likieru pomarańczowego lub rumu.

4/ Spód mazurka będzie niezwykle kruchy, jeśli ciasto zagnieciemy z żółtkami ugotowanymi na twardo. Ważne jest, aby przed dodaniem do mąki przetrzeć żółtka przez gęste sitko.

5/ Słodycz mazurka z masą marcepanową, konfiturą i dżemem przełamie odrobina mocnego alkoholu, np. wódki.  Alkohol (w ilości ok. 2-3 łyżek należy dodać do obu mas owocowych.

6/ Cudowny aromat i zapach babki zapewni naturalna wanilia. Ziarna wanilii można dodać bezpośrednio do ciasta, a dodatkowo strączek można zagotować z mlekiem, aby ciasto pachniało jeszcze intensywniej. 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo przydatne rady :)

Dodaj komentarz