Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Składniki:
1 łopatka jagnięca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 obrane ze skóry pomidory
50 g Oliwek czarnych Smak
50 g Oliwek zielonych Smak
20 g koncentratu pomidorowego
olej
30 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
mąka
Tymianek Prymat
Przyprawa do gulaszu Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Łopatkę bez kości przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Cebule i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Gdy cebula zacznie się rumienić, a patelnia będzie dobrze rozgrzana dodajemy mięso. Przyprawiamy tymiankiem.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy wino, ...

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

...oprószamy mąka ...

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

...i dodajemy pomidory.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Na koniec dolewamy 1 szklankę wody.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do gulaszu.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Do pozostałego na patelni sosu dodajemy pół łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Mięso polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od wagi mięsa.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Po wyjęciu z piekarnika, przelewamy pozostały sos do rondla, dodajemy oliwki i mieszamy.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Łopatkę kroimy na plastry.

 

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Bon apetit. 

IZABELA29 26.03.2013 08:12
cudne mięsko i jak ładnie podane, uwielbiam tak pokazane przepisy krok po kroku
bietka 25.03.2013 20:12
rewelacyjny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak