Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Składniki:
250 g wątróbki drobiowej
olej
masło
1 sałata rzymska
2 szalotki
olej rzepakowy
5 pomidorków cherry
75 g orzechów włoskich
100 ml octu malinowego
Zioła prowansalskie Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Z sałaty rzymskiej odkładamy 2-3 liście do dekoracji, resztę grubo szatkujemy.

 

Szalotki kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła.

 

Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy wątróbkę, po chwili zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem.

 

Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki.

 

Wątróbkę zdejmiemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy szalotki,

 

...po chwili wrzucamy pomidorki cherry, następnie orzechy włoskie i lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi.

 

Na koniec dolewamy ocet malinowy i dodajemy odrobinę masła.

 

Do tak przygotowanego sosu dodajemy na pół minuty wątróbki dla lekkiego podgrzania.

 

Na talerze nakładamy liście sałaty, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji.

 

Na nich układamy pokrojoną sałatę, wykładamy wątróbki i pozostałe składniki.  Bon apetit

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    idealne danie dla mnie uwielbiam wątróbkę
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    naprawdę idealne danie i napewno spróbuje to zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    super danie;jak na wielbicielkę wątróbki przystało przetestuję na 100%
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    tego odcinka nie widziałam, świetna ta wątróbka, ocet malinowy? nie wiedziałam, że jest coś takiego :)

Dodaj komentarz