Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepis Roberta Sowy na weekend

 

Składniki dla 4 osób:


4 steki z karkówki (każdy po 160 g)

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do karkówki Prymat

1 łyżka musztardy dijon

2 ząbki czosnku

8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką

6 łyżek oliwy z oliwek

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat

2 gałązki świeżego rozmarynu

4 łyżki gęstego jogurtu

1 pęczek dymki

1 wyfiletowana czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:


Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej nasmarowanej oliwą, pod koniec dodając paprykę i dymkę. Następnie całość piec 5 minut w temperaturze 180˚C.

Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką i kwaśnym jogurtem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    cudowny posilek,zachwyca smakiem i kolorem

Dodaj komentarz