Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 9: Zupa krem z cukinii i cienkiego makaronu

Składniki:

3 cukinie
3 ziemniaki
2 łyżki masła
1 l wody
Tymianek otarty Prymat
Liść laurowy Prymat
Kostka Rosół z kury Kucharek
2 łyżki śmietany 36%
makaron nitki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat



Umyte cukinie i ziemniaki kroimy na kawałki

 

W garnku rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy cukinię, po chwili dodając ziemniaki.

 

Zalewamy zimną wodą, tak aby poziom wody był około centymetra ponad warzywami.

 

Doprawiamy odrobiną soli, odrobiną pieprzu, tymiankiem i liściem laurowym.

 

Gotujemy pod przykryciem 10 do 15 minut na dużym ogniu.

 

Doprawiamy 1 kostką rosołową, mieszamy, a następnie całą zupę miksujemy.

 

Dodajemy śmietanę i po chwili makaron.

 

Gotujemy na małym ogniu.

 

Gdy makaron będzie gotowy nalewamy do miseczek i serwujemy.

Bon apetit

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    lubię zupy-krem, często gotuję również z cukinii, ale nigdy nie dodałabym kostki rosołowej. Rozumiem- sponsorzy, tylko czy tak dobry kucharz musi gotować komercyjnie?- nawet Pani Bosacka ostrzega przed kostkami i słusznie. Trochę wstyd!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Postepujac zgodnie z instrukcjami naprawde baaardzo myszny krem delikatny i rzeski smak. Naprawde polecam
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    nigdy nie robiłam, ale na pewno w ten weekend spróbuję :)
  • 0
    20150824_185523
    Opublikowano

    idealme

    mój chłopak nie akceptuje zup w innej postaci niż krem, więc dziękuję za inspirację i na pewno spróbuję zrobić go w domu.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Wszystko wydaje się pyszne. Poza jednym. Kostką rosołową. Pani Gesler w kuchennych rewolucjach wszystkie takie kostki i inne "gotowce" wyrzuca do śmieci i resteuratorom mówi, że trują ludzi. Więc jak to jest naprawdę?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Bardzo lubię takie zupy. Już przetestowałam, jest super!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jak dla mnie brakuje kropki nad "i". Do takiej fajnej zupy aż się prosi jakiś dodatek, dekoracja - przecież nawet ładna kropka śmietany na środku, już dodałaby finezji i ładnego wyglądu takiej zupie. Jemy w końcu oczami. Całość super, ale na koniec zabrakło mi tylko tego "muśnięcia mistrza".
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pan Michel powiedział, że to zupa dla dzieci.Jednak kostka rosołowa w zupie dla dzieci to nie jest dobry pomysł, napewno swojej córce takiej nie podałabym. Spróbuję ugotować ją na naturalnym rosole....
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Natychmiast ugotowałam. REWELA!!!
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo smaczna zupka
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Super :P bardzo pyszna
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    bardzo smaczne i bardzo proste, choc makaron nie jest potrzebny, a jesli juz to radze ugotowac go osobno. Polecam.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zupa wspaniała! :). Została przez nas nieco zmodyfikowana: - ugotowaliśmy ją na wywarze z kury, bez użycia kostki rosołowej. Nieco ją "odchudziliśmy", nie dodając śmietany, makaron został zastąpiony groszkiem ptysiowym. Ta zmiana wyszła bardzo dobrze. Polecamy!!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    wypróbowałam przepis i muszę powiedzieć, że bardzo smaczna zupka, z tym że ja zamiast kostki użyłam rosołu. Pyszna!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zupa bardzo smaczna. Ja nie zmiksowałam tylko tłuczkiem rozdrobniłam. Makaron dodałam ryżowy. Zupa wykwintna. Polecam
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    zamiast kostki i wody poprostu mozna zalać bulionem włąsnej roboty :)

Dodaj komentarz