Aktualności Doradcy Smaku

original

Słoneczny chleb z miodem i bakaliami

 

  Składniki:

2 szklanki zwykłej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody do pieczenia

½ łyżeczki soli koszernej

½ szklanki miękkiego masła

½ szklanki nierafinowanego cukru

½ szklanki ciemnego miodu

½ łyżeczki olejku waniliowego

2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej

2 jajka

1 szklanka świeżych malin

½ szklanki siekanych prażonych migdałów

rzadki lukier z soku z 1 pomarańczy wymieszanego

z cukrem pudrem

Fotografia - © Mariusz Robak

   

 

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Nasmarować tłuszczem niewielką formę. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać masło, cukier, miód, olejek i skórkę. Wbić jajko, wymieszać i po chwili dodać drugie. Gdy ciasto zrobi się wilgotne, należy bardzo delikatnie połączyć powstałą masę z malinami i siekanymi migdałami. Piec przez 55–60 minut, aż wbita wykałaczka nie będzie się kleić. Studzić 20 minut. Następnie wyjąć chleb z formy i położyć na stojaku do ostygnięcia. Wierzch niezbyt obficie oblać lukrem.

 

Przepis pochodzi z książki Barbary O’Neal "Recepta na miłość". Przeł. Agnieszka Kuc. Wydawnictwo Literackie, 2013. Książkę możecie zdobyć w konkursie, o którym przeczytacie tutaj.

 

1  

Ramona Gallagher znalazła się na rozdrożu. Piekarni, którą prowadzi, grozi bankructwo, matka doprowadza ją do szaleństwa, a córka, Sophie, będąc w zaawansowanej ciąży, podejmuje ryzykowną podróż do szpitala w Niemczech, dokąd przetransportowano ciężko rannego w Afganistanie jej męża. I jeszcze Katie, zbuntowana nastolatka, której Ramona ma zastąpić matkę. Jak wybrnąć z tych problemów i ułożyć życie na nowo?

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    cudowny wypiek:) oczywiście zapisuję:) a czy zamiast świeżych malin można użyć mrożonych? Nie rozmrażałabym ich przed dodaniem do ciasta, może by też wyszło?

Dodaj komentarz