Aktualności Doradcy Smaku

original

Walentynki: Z miłości do… jedzenia

 

 

Z pewnością każdy z nas próbował skraść komuś serce. Owe próby zdobycia wybranki/wybranka mogą przybierać różne formy. Jak więc się wyróżnić spośród innych? Każdy z nas nosi w sobie chęć zaimponowania, a szczególnie jeśli w grę wchodzi zdobycie czyjegoś serca. Jeśli więc chcemy zostać dostrzeżeni, to zamiast uciekania się do sportowych wyczynów, tudzież niezliczonej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, mających poprawić naszą aparycję spróbujmy czegoś zgoła prozaicznego. W prostocie bowiem największa siła, przygotujmy więc danie, które trafi w serce naszej Walentynki. O tym, jak wielką siłę przekonywania mają własnoręcznie przygotowane dania przekonał się jeden z kulinarnych blogerów. Jak widać, wysiłek się opłacił :).

 

Mr. & Mrs. Sandman w cyklu "Kulinarne portrety"

 

 

Walentynkowy trick kulinarny:

 

Najważniejsze, aby przygotowywane na walentynkowy wieczór specjały odpowiednio przyprawić (pieprz), osłodzić (miód), ożywić (kolendra), ubarwić (szafran), zaostrzyć (chili) i zaczarować (gałka muszkatołowa, goździki, cynamon). Wówczas życie niewątpliwie nabierze smaku, a Amor nie będzie mógł się oprzeć, by nie wystrzelić z miłosnego łuku właśnie w naszą stronę... Na szczęście natura stworzyła mnóstwo aromatycznych afrodyzjaków, które łatwo odnaleźć na półkach z produktami firmy Prymat.

 

Idąc za przykładem Mr. Sandman proponujemy spaghetti ze szczyptą fantazji.

 

 

1 

 

 

Spaghetti z kurczakiem, krewetkami

i bazyliowym pesto

 

 

Składniki dla 4 osób:

600 g makaronu spaghetti

Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

200 g pokrojonego w paski kurczaka

100 g krewetek koktajlowych

50 g dużych kaparów

100 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów

 

Bazyliowe Pesto:

100 g świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

4 łyżki tartego sera Parmezan

12 łyżek oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu spaghetti odcedzić.  
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć na talerze i udekorować kaparami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz