Aktualności Doradcy Smaku

original

Przez żołądek do serca...

Kolacja we dwoje to zdecydowanie dobry pomysł, jednakże mając przed oczyma mnóstwo ludzi w każdej restauracji, knajpce czy barku, zastanawiam się czy chciałbym spędzić ten wieczór wśród ogarniętego walentynkowym szaleństwem tłumu.

 

Czyż nie przyjemniej byłoby zjeść kolację w bardziej kameralnej atmosferze? – pytam sam siebie. Odpowiedź nasuwa się sama… Cudownie będzie móc udekorować tylko nasz stół i ustawić na nim kupione niedawno, pachnące przyprawami korzennymi świece. Postanawiam dokonać wyboru w sklepie, mając nadzieję, że rozwiązanie nasunie się samo. Podjeżdżam więc pod ulubione delikatesy… Ryba, owoce morza czy może jakieś mięso? Jest późno, więc na pewno musi to być lekkie danie. Sałata, owoce, pierś z perliczki, suszone pomidory, sery, orzechy, butelka ulubionego włoskiego wina, no i oczywiście zestaw aromatycznych ziół i przypraw…

 

Chyba mam już wszystko, a więc do kasy. W domu wita mnie zapach świec, stół z dwoma nakryciami i kryształowymi kieliszkami do wina. Cóż wygląda na to, że ktoś czyta w moich myślach.

 

Na początek doskonały wstęp do przemiłego wieczoru, a zarazem nasze największe słabości: sery, orzechy i odrobina wina. Teraz szybciutko mięso do marynaty i mamy chwilę na pogawędkę o tym co w pracy i jak minął dzień. Okazało się, że krótka rozmowa trwała ponad dwie godziny, na szczęście delikatny zapach imbiru, kolendry i czosnku przypomniał nam o kolacji.

 

Unoszący się aromat dania wprawia nas w niezwykły nastrój, jemy rozkoszując się smakiem nieocenionych kulinarnych afrodyzjaków. Blask w jej oczach mówi mi wszystko, to był, jest i będzie cudowny wieczór…

 

Robert Sowa

 

Proponujemy menu:

 

To co sobie wyobraża kobieta:

1. Krewetki królewskie z pomidorami i ziołami

2. Mule w białym winie

 

To co sobie wyobraża mężczyzna:

1. Piers z kaczki z chutneyem zurawinowym

2. Egzotyczna piers z kaczki z chutney z mango

 

a na deser: 

Pomaranczowa panna cotta z sosem zurawinowym!

 

Sprawdźcie nasze przepisy:

 

1. Krewetki królewskie z pomidorami i ziołami

 

     Składniki dla 2 osób:

400 g krewetek Black Tiger 16/20

½ pęczka dymki

Miąższ ze 100 g pomidorów

Kilka listków świeżej bazylii

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Sok z ½ limonki

4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe

4 suszone pomidory

¼ szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki masła ziołowego

1 posiekana czuszka

3 łyżki oliwy z oliwek

Bukiet kolorowych sałat

Sól, biały pieprz Prymat

 

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką.

 

2. Mule w białym winie

 

      Składniki dla 2 osób:

2 ½ kg muli (omułków)

50 g masła

½ cebuli

3-4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka chili

300 ml wytrawnego wina

1 liść laurowy Prymat

Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat

½ pęczka świeżego kopru

Sposób przygotowania:

Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku zagotować wino z cebulą, czosnkiem, papryką i liściem laurowym, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.

Tak przygotowane mule posypać świeżo siekanym koprem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos. 

 

3. Piers z kaczki z chutneyem zurawinowym

 

      Składniki:

(dla 4 osób)

2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

2 gałązki rozmarynu

sól, pieprz grubo mielony czarny Prymat

Marynata:

3 łyżki oliwek

przyprawa do drobiu po myśliwsku

 

Chutney żurawinowy:

1 małe mango

1 cebula

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

200 g świeżej żurawiny

100 g cukru

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

1 łyżeczka imbiru

1 limonka

½ laski cynamonu

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady. Chutney należy zużyć w ciągu 2-3 dni. Gorący sos można również przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła.

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.

 

4. Egzotyczna piers z kaczki z chutney z mango

 

     Składniki dla 4 osób:

4 nieduże piersi z kaczki

1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

Sól do smaku

Chutney z mango:

1 mango

1 łyżka cukru

100 ml wody

1 papryczka chili

Sok z 1 limonki

Kilka gałązek świeżej mięty

½ łyżeczki imbiru Prymat

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte piersi zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do drobiu po myśliwsku Prymat. Po dwóch godzinach piersi odsączyć z zalewy, naciąć skórę, natrzeć grubo mielonym czarnym pieprzem Prymat i oprószyć solą.

W rondelku zagotować wodę z cukrem oraz sokiem z limonki. Gdy osiągnie konsystencję syropu, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę i odrobinę imbiru.

Przygotowaną wcześniej kaczkę podsmażyć z obu stron na patelni grillowej, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180ºC. Gorące mięso pokroić w plastry. Podawać z chutney z mango.

 

a na deser: 

Pomaranczowa panna cotta z sosem zurawinowym!

 

      Składniki:

(na 4 porcje)

150 ml soku pomarańczowego

4 łyżki likieru pomarańczowego

300 ml śmietany

150 g słodkich jabłek

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

50 g cukru

1 pomarańcza ze skórą

1 strąk wanilii

3 płatki żelatyny

2 gałązki mięty

4 małe foremki (np. do sufletów)

Sposób przygotowania:

Sok pomarańczowy i likier rozgrzać z 2 łyżkami cukru, odparować do 100 ml. Strąk wanilii rozciąć i wyjąć miąższ. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Waniliowy miąższ, strąk wanilii i śmietanę dodać do syropu pomarańczowego, zagotować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w przygotowanym płynie i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełożyć ją do małych foremek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny.

Pomarańczę umyć, cienko ściągnąć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Żurawinę, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzać w garnku z pozostałym cukrem i gotować na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki.

Przy pomocy małego nożyka oddzielić krem od brzegów foremek i gotowy deser panna cotta ostrożnie zsunąć na talerzyki. Przed podaniem deser udekorować sosem żurawinowym i listkami mięty.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    to ja poproszę pierś z kaczki i pomarańczową pannę cottę :)
  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    pomarańczowa panna cotta brzmi super, a do gustu bardziej mi przypadły męskie wyrażenia :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    hah, ja też do mięczków nie mogę się przekonać, ale panna cotta jest idealna

Dodaj komentarz