Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Smakołyki z czekolady

 

Mus czekoladowy

 

Przygotuj:

 

200 g gorzkiej czekolady

5 łyżek mleka

3 jajka

1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

 

Czekoladę połam i rozpuść z dodatkiem mleka. Zdejmij z ognia i poczekaj aż wystygnie. Do chłodnej masy dodaj 3 żółtka i łyżkę masła. Dobrze wymieszaj. Ubij pianę z 3 białek i dodawaj ją powoli do masy czekoladowej. Przelej do pucharków, odstaw na 3 godziny do lodówki i podawaj samodzielnie lub z lodem.

 

Czekoladowe fondue

 

Przygotuj:

200 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietany kremówki (30%)

pokrojone kawałki owoców, np. kiwi, truskawki, pomarańcze, ananasy

 

Sposób przygotowania:

W naczyniu do fondue zagotuj śmietane i dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Masę z powrotem postaw nad małym płomieniem. W masie maczaj pokrojone na kawałki owoców.

 

 

Czekoladowe ciasteczka

 

Przygotuj:

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g ciemnego kakao

250 g masła

100 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj mąkę z kakao i zmiksuj. Uformuj z ciasta małe kuleczki, ułóż na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 160°C.

 

 

Czekolada na gorąco z przyprawami korzennymi 

 

Przygotuj:

1 l mleka

śmietana 36%

500 g gorzkiej czekolady

Przyprawa do piernika Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

1 litr mleka zagotuj z 500 ml śmietany 36%. 500 g gorzkiej czekolady pokrusz na małe kawałki i stopniowo dodawaj do mleka, cały czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i gotuj kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.  

 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dotix997

    jest pyszne

Dodaj komentarz