Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Soczewica na zdrowie!

 

Soczewica jest nie tylko smakowita, lecz także wartościowa – obfituje m.in. w białko (równie cenne jak to zwierzęce), a także wapń i żelazo. 

W kuchni żydowskiej soczewica przygotowywana z pszenicą była daniem pokutnym. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uważana była za potrawę ubogich. W Polsce używano jej  jako rośliny pastewnej, potem na długo o niej zapomniano. Niedawno powróciła do łask. Jest uwielbiana przez wegetarian - zawiera dużo białka, dlatego w diecie wegetariańskiej zastępuje mięso. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana w ramach diety. 

Soczewica jest idealna do zup, gulaszu i sałatek.  Szybko chłonie wodę, więc nie musi być namaczana przed ugotowaniem. Świetnie łączy się z curry, a także z pomidorami. 

 

ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI

 

Przygotuj:

20 dag czerwonej soczewicy

1 cebula

1 por

3 marchewki

1 łyżka masła

310 g śmietany 22%

15 dag startego ostrego sera

5 dag posiekanych orzechów włoskich

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę gotuj 15 min w osolonej wodzie, osącz. Cebulę posiekaj, por i 3 marchwie oczyść i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na maśle, dodaj 300 g śmietany, przykryj, duś 5 min. Do warzyw dodaj soczewicę, 10 dag startego sera i orzechy włoskie. Dopraw solą, pieprzem. Masę przełóż do natłuszczonej formy.

Polej 10 dag śmietany wymieszanej z 5 dag startego sera. Zapiekaj 30 min (180 st.).

 

 

Więcej Lekcji Klubu Szefów Kuchni znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania.

Komentarze

  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    szczerze to nie jadłam jeszcze soczewicy a nawet w sklepie nie widziałam ,może była ale się nie przyglądałam lecz teraz na pewno jej poszukam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sandra9

    Bardzo polubiłam soczewicę odkąd byłam na warsztatach kulinarnych. Tam pierwszy raz miała okazję wyczarować coś z niej. Stad mój przepis na "Polędwicę wieprzową podaną na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków" można znaleźć w moich przepisach. Potem pokochałam zupę z soczewicy będąc w Turcji. Teraz gości na moim stole regularnie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    EWI

    uwielbiam soczewicę
  • 0
    original
    Opublikowano

    Janina

    Przyznam szczerze, że nie przyrządzałam ale dużo słyszałam o wartościach a teraz jeszcze doczytałam. Muszę spróbować przyrządzić nawet wg. podanego przepisu- jest zachęcający
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jola1512

    Ten przepis jest zachęcający
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jola1512

    ten przepis jest zachęcający
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dotix997

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz