Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Roberta Sowy… wszystko na temat chrzanu

 

Krok 1 – o chrzanie  

Chrzan ma działanie konserwujące - sok z korzenia dodany do mleka zahamuje jego kwaśnienie i spowoduje, że nie zsiądzie się ono podczas burzy. Masło, mięso lub ryby owinięte w liście chrzanu dłużej zachowają świeżość.  Pokrojone korzenie chrzanu rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów.

 

Chrzan ma właściwości rozgrzewające, dlatego okłady z tartego chrzanu przynoszą ulgę w bólach korzonków i nerwobólach, przy reumatyzmie i rwie kulszowej. Chrzan ma też działanie bakteriobójcze, dlatego zrobiony z niego syrop pomaga przy zapaleniu oskrzeli i kaszlu.

 

Chrzan jest szczególnie potrzebny zimą, ze względu na dużą zawartość witaminy C.

 

Krok 2 – najczęstsze wykorzystanie

W kuchni polskiej chrzan najczęściej łączy się ze śmietaną lub z buraczkami, tworząc ćwikłę. To również nieodzowny dodatek do kiszenia ogórków oraz składnik zimnych i ciepłych sosów.

 

Krok 3 – sposoby zastosowania

- starty korzeń chrzanu doskonale podkreśli smak białego sera, musów, past i majonezów. Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych przekąsek - pieczonych mięs, jaj, galaret.

- łącząc Chrzan żurawinowy Smak z czerwonym winem, otrzymamy sos idealny do pasztetów i pieczonych mięs

- do Chrzanu śmietankowego Smak można dodać starty imbir, otrzymamy ciekawy sos

- chrzan to podstawa sosu chrzanowego podawanego na ciepło do mięs i ryb 

- dodając Chrzan tarty Smak do puree ziemniaczanego dodamy mu wyrazistości i ostrego smaku

- dla zaostrzenia smaku chrzan można dodać do żurku, zupy ziemniaczanej, majonezu

 

Krok 4 – przepis na chrzan z jajkiem i marchewką do mięs

Składniki:

100 g Chrzanu tartego Smak,

2 łyżki marchewki sałatkowej Smak,

1 łyżeczka soku z cytryny,

4 ugotowane i drobno posiekane żółtka,

200 ml kwaśnej śmietany,

Sól morska, Pieprz biały Prymat,

cukier

 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z chrzanem, dodając śmietanę. Po uzyskaniu jednolitego sosu dodać marchewkę sałatkową i doprawić do Samku. Idealny dodatek do ryb i mięs pieczystych.

 

Krok 5 – dip z kremu chrzanowego i awokado

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku

2 łyżki białego serka kremowego typu Philadelphia, 2 łyżki kremu chrzanowego Smak 1 dojrzałe awokado, Sól morska, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania: w misce wymieszać oliwę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie dodać serek, chrzan kremowy i rozgniecione widelcem awokado. Doprawić do smaku i schłodzić.

 

Krok 6 – dip z rukoli z chrzanem i orzeszkami pinii

Składniki dla 4 osób: ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgine, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 2 łyżki odsączonych i posiekanych kaparów Smak, ½ pęczka  posiekanej bazylii, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 pęczek  posiekanej rukoli, 1 łyżka prażonych orzeszków pinii, 2 łyżki kremu chrzanowego Smak, Sól ziołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:  w wysokiej misce połączyć oliwę z oliwek, czosnek, kapary, bazylię, pietruszkę, rukolę i orzeszki pinii. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Do tak przygotowanej pasty dodać krem chrzanowy i doprawić do smaku. Tak przygotowany dip, to idealny dodatek do ryb.

 

Krok 7 – sos chrzanowo-czosnkowy

Składniki dla 4 osób: 4 rozgniecione ząbki czosnku, 2 ugotowane i posiekane żółtka jaj, 50 ml oliwy z oliwek, 4 łyżki chrzanu śmietankowego Smak, ½ pęczka posiekanego szczypioru, Sok z cytryny do smaku, Sól ziołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania: czosnek przełożyć do miski, dodać żółtka, oliwę i przyprawy, zmiksować. Nie przerywając miksowania, dodać chrzan śmietankowy i szczypior. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.

 

A jakie Wy macie pomysły na przepisy z chrzanem? Zapraszamy do konkursu "Święta za Smakiem", gdzie wygrać można:

 

- zestaw Chrzanów Smak

 

 

 

- fartuch Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- 1000 punktów do wykorzystania w Katalogu Nagród na DoradcaSmaku.pl

Zasady konkursu TUTAJ

 

Jeszcze więcej porad kucharzy z Klubu Szefów Kuchni możecie poczytać w Wirtulanej Szkole Gotowania

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    jak widać chrzan ma bardzo dużo zastosowań :)
  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    ciekawy artykuł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pola5

    interesujące, co dobrego mamy w ogródku :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rybka

    kto by pomyślał...taki sobie chrzan, a tak duże zastosowanie.

Dodaj komentarz