Aktualności Doradcy Smaku

original

Artykuł Klubu Szefów Kuchni: ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, ŚWIĘTA….cz.II

 

 

W moim rodzinnym domu, od wielu lat za przygotowanie tradycyjnych dań odpowiada teściowa, natomiast ja staram się wnieść do świątecznego menu coś nowego i oryginalnego. Przygotowywane przeze mnie dania są zawsze aromatyczne, pachnące ziołami i przyprawami. Tak będzie i w tym roku…

 

Planuję przygotować dla swoich najbliższych m.in: pasztet z prawdziwkami i sosem z suszonych śliwek, filet z pstrąga z płatkami migdałów i sosem piernikowym, kaczkę faszerowaną boczkiem i wątróbką drobiową oraz pierożki z makiem i bakaliami z sosem waniliowym.

 

 

Smażony filet z pstrąga z płatkami migdałów i sosem piernikowym z bakaliami

 

 

Zachęcam też do rodzinnego pieczenia ciasteczek i pierników – te wspólnie spędzone w kuchni chwile na pewno na długo pozostaną w Waszej pamięci. I co najważniejsze – nic tak pięknie nie przystroi świątecznej choinki, jak ozdoby własnego wypieku. Udekorowane lukrem lub polewą, przystrojone orzechami i bakaliami – będą nie tylko pięknie wyglądać, ale też doskonale smakować.

 

Piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej

 

 

PS. Nie zapominajcie też o kompocie z suszu, którego smak udoskonalą przyprawy korzenne (goździki, cynamon, imbir). Bez niego nie wyobrażam sobie tych Świąt.  

 

Życzę Wszystkim ciepłych świątecznych chwil spędzonych w gronie Rodziny i Przyjaciół – czyli pysznych i pachnących domową atmosferą Świąt Bożego Narodzenia!

 

Robert Sowa

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz