Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl grillowy: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami podanymi z sosem jogurtowym

 

MEDALIONY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

PODANY Z SOSEM JOGURTOWYM

 

Składniki dla 4 osób:

800 g polędwicy wołowej

100 ml oliwy z oliwek

Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

120 g ulubionego sera pleśniowego

1 cukinia

1 bakłażan

Sól czosnkowa Prymat

½ żółtej papryki

½ czerwonej papryki

½ zielonej papryki

Kilka pomidorów cherry

Przyprawa grill ziołowy Prymat

 

Sos jogurtowy:

200 ml gęstego jogurtu

Sos grecki Prymat

1 awokado

Sok z ½ cytryny

Kilka listków świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki.

Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.

Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla Prymat.

Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą.

Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu przez około 5 minut po każdej ze stron. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i piec wraz z mięsem.

Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Przepis na pewno się przyda :)

Dodaj komentarz