Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Moc świątecznych smaków - słodkości

 

Święta Bożego Narodzenia wymagają szczególnej oprawy, także kulinarnej. Aromat świątecznych wypieków, kompotu z suszu oraz innych tradycyjnych słodkości nie może obyć się bez przypraw korzennych: cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatałowej.

 

 

Przyprawy, korzenne urzekają swoim aromatem i otwierają szereg kulinarnych możliwości. Nie wyobrażamy sobie bez nich smaku świątecznych deserów: korzennych ciasteczek, babeczek oraz tortów.

 

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

 


Składniki na 6 porcji:

250 g gorzkiej czekolady

175 g masła

2 łyżki mąki

125 g cukru pudru

5 jaj

1 płaska łyżeczka przypraw korzennych: Cynamonu, Gałki muszkatołowej i Imbiru mielonego Prymat

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubić na pianę z cukrem pudrem. Po ubiciu, ręcznie dodać mąkę i przyprawy korzenne, a na koniec rozpuszczoną czekoladę i masło. Powstałą masą napełnić żaroodporne foremki i piec ok. 10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowany deser podawać na ciepło z ulubionym sosem lub lodami.

 

 

W jakie przyprawy korzenne zaoparujecie się na Święta?

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    W cynamon zaopatrzył mnie Doradca :).

Dodaj komentarz