Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Chutney z mango

 

Jego smak kojarzony jest daniami kuchni indyjskiej, doskonale sprawdzi się również jako aromatyczny, orientalny dodatek do naszych ulubionych mięs.

 

 

 

Składniki:

3 dojrzałe owoce mango

2 czerwone papryczki chili

50 g korzenia imbiru

150 g cukru

250 ml octu owocowego

1-2 ząbki czosnku

2 cytryny

1 łyżeczka ziaren Gorczycy białej Prymat

1 łyżeczka ziaren Ziela angielskiego Prymat

 

Krok 1

Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.

 

Krok 2 znajdziecie TUTAJ

 

By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania- Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test, który sprawdzi Twoją kulinarną wiedzę. Zapraszamy!

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    sos wygląda bardzo smacznie :)

Dodaj komentarz