Aktualności Doradcy Smaku

original

Zupy na rozgrzewkę

 

Jesień już w pełni. Po zimnym dniu nic tak nie poprawi nam samopoczucia, jak talerz pożywnej zupy pełnej mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw.

Mamy nadzieję, że prezentowana przez nas Zupa cebulowa z serem gruyère rozgrzeje wszystkich 'zmarzluchów' w ten chłodny, jesienny dzień.

 

 

1

 

Zupa cebulowa z serem gruyère

 

Składniki:

6 dużych pokrojonych w cienkie piórka cebul

1 l bulionu wołowego Kucharek

1 łyżka świeżego posiekanego tymianku

1 szklanka białego wina

2 łyżki masła

Bagietka na grzanki

100 g tartego sera gruyère

Sól i Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na maśle z tymiankiem do momentu, aż zacznie brązowieć, dolać wino i gotować przez ok. 10 min. Następnie dodać bulion i gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, każdą z nich posypać serem gruyère i zapiekać. Zupę podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    mniam,od razu cieplej ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Moim

    Pysznie wygląda ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mienta

    uwielbiam zupę cebulową z serem :)

Dodaj komentarz