Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pomysły na rukolę

 

Rukola to doskonała baza do sałatek z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami. Można ją też podawać z serem kozim i owocami. Można z niej stworzyć naprawdę wiele ciekawych kompozycji, np. pyszną sałatkę.

 

 

Rukola z pomidorami cherry, szynką parmeńską, parmezanem i sosem miodowo-balsamicznym

Przygotuj:

250 g przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych

8 plasterków szynki parmeńskiej

2 pęczki rukoli bez łodyg

4 łyżki startego w płatki sera Parmezan

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

 

Sos:

50 g Sosu sałatkowego włoskiego Prymat

4 fileciki anchois

Kilka Kaparów Smak

½ łyżeczki Oregano Prymat

2 łyżki miodu wielokwiatowego

6 łyżek octu balsamicznego

6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sałatę lekko porwać i ułożyć na środku talerzy. Plastry szynki parmeńskiej przekroić wzdłuż, zwinąć i ułożyć na sałacie. Pomidory wymieszać z częścią sosu i ułożyć na rukoli. Resztą sosu polać brzegi talerza, a sałatkę posypać świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.

 

 

Wykorzystując rukolę możemy przygotować również zupę, aromatyczne pesto lub stworzyć apetyczne roladki w formie przystawki. Przepisy znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania

 

By uzyskać jedno z odznaczeńWirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test, który sprawdzi Twoją kulinarną wiedzę. Zapraszamy!

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aga20

    Uwielbiam rukolę, dodaję ją do wszystkiego. Bardzo lubię pizze posypaną rukolą.

Dodaj komentarz