Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepis na udane grzybobranie

 

 

W tym roku mamy wyjątkowe szczęście do grzybów. W wielu rejonach Polski panuje ich istny wysyp. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie wybrał się na grzybobranie to ma niepowtarzalną okazję spróbować swojego szczęścia jeszcze w ten weekend. Pogoda będzie podobno sprzyjać wszystkim zapalonym grzybiarzom.

 

1

 

Grzyby ceniono już w starożytności, gdzie uchodziły za rarytas godny jedynie osób wysoko-urodzonych. Przez wiele lat istniało jednak przeświadczenie, że na te wspaniałe leśne płody składa się jedynie wyborny smak i aromat. Dziś możemy śmiało powiedzieć, że za takimi maślakami, czy podgrzybkami kryje się bogactwo witamin, białka oraz żelaza. Co ciekawe naukowcy dowiedli, że grzyby znacznie pomagają w leczeniu chorób nowotworowych, gdyż wspomagają nasz układ odpornościowy.

 

 

Cenne wskazówki:

 

  • Jeśli chcemy pozbyć się uszkodzonego, lub zepsutego grzyba nie wyrzucajmy go. Najlepiej jeśli nadziejemy go na pierwszą z brzegu gałązkę. Po wyschnięciu będzie rozsiewał zarodniki.
  • Nie zbierajmy grzybów zarobaczonych i nasiąkniętych wodą.
  • Grzyby najlepiej poddawać krótkiej obróbce termicznej. Po długotrwałym smażeniu lub gotowaniu tracą swoje cenne właściwości.
  • Suszenie i mrożenie w żaden sposób nie pozbawia grzybów ich walorów odżywczych.
  • Zbierajmy grzyby, których spodnia część kapelusza ma strukturę gąbki.
  • Lepiej nie zbierać młodych grzybów, ponieważ w ich wczesnym stadium rozwoju trudno rozpoznać, czy mamy do czynienia z egzemplarzem jadalnym, czy trującym.
  • Grzyby najlepiej zbierać do kosza. W reklamówce nasze leśne skarby mogą się zaparzyć. Gdy takie grzyby przyrządzimy mogą nam zaszkodzić.

 

 

A tu coś na ząb:

 

1

 

 

Zupa krem z borowików aromatyzowana oliwą truflową

podana z łazankami

 

 

Składniki dla 4 osób:

2 łyżki oliwy truflowej

200 g pokrojonych w plastry ugotowanych borowików

½ cebuli pokrojonej w kostkę

2 rozgniecione ząbki czosnku

50 ml winiaku klubowego

800 ml bulionu warzywnego

100 ml śmietany 36%

Sól, Pieprz ziołowy, Tymianek Prymat do smaku

160 g ugotowanych łazanek

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.

 

 

Przypominamy również o konkursie na sezonowy przepis. Dodajemy przepisy z leŚnymi grzybami:

Szczegóły znajdziecie TUTAJ!

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo smacznie

Dodaj komentarz