Aktualności Doradcy Smaku

original

Gorrrące powitanie jesieni

 

 

Powoli aura zamienia się w jesienną. Chłodne poranki i wieczory, a ostatnio nawet popołudnia skłaniają do przywdziewania cieplejszego odzienia. My za to proponujemy rozgrzać się od środka :). Na dziś polecamy wyjątkowy barszcz z żurawiną i orzechami włoskimi.

 

 

1

 

 

 

Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

 

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudych żeberek

1,5 l bulionu z kostki Rosół warzywny Kucharek

1–2 listki laurowe

2 opakowania Barszczu czerwonego Kucharek

1 por

250 g ziemniaków

250 g białej kapusty

1–2 łyżki soku z cytryny

100 g suszonej żurawiny amerykańskiej

40 g orzechów włoskich

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

2    3

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka umyć, umieścić w dużym garnku, zalać rosołem warzywnym, dodać listek laurowy i gotować przez 1 godzinę.

Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane warzywa dodać do zupy w trakcie gotowania.

Mięso wyjąć z zupy, oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić w kostkę i ponownie dodać do zupy. 2 opakowania Barszczu czerwonego Kucharek dokładnie wymieszać ze szklanką zimnej wody i dodać do zupy wraz z suszoną żurawiną amerykańską i posiekanymi orzechami. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz