Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: jagodowy

 

 

Leśne wyprawy sprzyjają tak zwanemu podskubywaniu leśnych owoców. Któż z nas nie cieszy się, gdy w pobliżu leśnych ścieżyn natrafi na słodkie jagody, czy jeżyny?! Warto przy tym zaznaczyć, że owoce te są niezwykle cennym źródłem wielu witamin i minerałów.

 

Taka borówka na ten przykład zawiera:

Prowitaminę A, witaminę C, PP, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, miedź, żelazo, selen, karotenoidy, przeciwutleniacze, garbniki…

 

Jak więc widzimy, jagody to znakomita dawka energii i witamin. Są ponadto świetnym antidotum na wszelkie bóle brzucha, nudności oraz biegunki. Co ciekawe - doskonale wpływają również na wzrok. Dzięki zawartych w nich antocyjanach znacznie poprawiają się również ukrwienie oka, co sprzyja zwiększeniu ostrości widzenia.

 

A jak wykorzystać leśne zdobycze? Na przykład przyrządzając ser camembert z jagodami w żubrówce :).

 

 

1

 

 

 

Ser camembert panierowany w bułce z orzechami

i jagodami w żubrówce

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 125 g sera camembert

2 jajka

½ szklanki mąki

2 szklanki Bułki tartej pikantnej Prymat

1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich, piniowych i arachidowych

Oliwa do smażenia

200 g jagód w żubrówce

100 ml czerwonego wina

Mieszanka świeżych sałat

100 ml sosu sałatkowego francuskiego (vinaigrette) Prymat

przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

4 gruszki z kompotu

 

2

 

 

Sposób przygotowania:

 

Camembert oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować dwukrotnie w pikantnej bułce tartej z tłuczonymi orzechami. Następnie ser usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Chrupiący smażony camembert podawać ze świeżymi sałatami skropionymi sosem vinaigrette, jagodami w żubrówce i gruszką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    Jak smacznie brzmi :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    miszelka

    na pewno jest pyszne
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    takie ładne zdjęcie, że warto by je powiększyć we wpisie..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aga20

    mmmm uwielbiam smazony camembert i myśle, że warto zamienić żurawinę na te smakowite jagody;)

Dodaj komentarz