Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: cytrynowy

 

 

Kolor żółty, a więc i cytrynowy to nie tylko kolor pełen energii i witamin, to także barwa słońca, które pozytywnie nastraja. Podobno najwyższe wartości, takie jak np. wiedzę przedstawia się za pomocą tego właśnie koloru. Co ciekawe barwa ta w dawnych czasach charakteryzowała kobiety zamężne oraz matki, które na co dzień przywdziewały welony oraz szaty w kolorze żółtym. Trzeba przyznać, że to zdecydowany kolor, który pod postacią cytryny ma równie zdecydowany smak.

 

1 

 

Cytryna jest cennym źródłem witaminy C i B1. Uwielbiamy dodawać ją do napojów, przygotowywać z niej lemoniadę i wprost nie wyobrażamy sobie dań z ryb bez uprzedniego skropienia ich sokiem z cytryny. Grecy nawet stworzyli dla niej zupę :)…

 

 

2

 

 

Zupa cytrynowa – Supa avgolemono

 

 

Składniki:

30 dag skrzydełek z drobiu

1 cebula (8 dag)

10 dag selera

1 marchewka (8 dag)

2 łyżki ryżu

1 żółtko

4 łyżki soku z cytryny

1 Liść laurowy Prymat

4 ziarnka Ziela angielskiego Prymat

szczypta Cynamonu Prymat

Sól do smaku

Opcjonalnie Koperek suszony lub Natka pietruszki Prymat

 

 

3    4    5

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, wlać ½ l wody, dodać obraną cebulę oraz obrane i opłukane seler i marchewkę. Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu około 1 godzinę. Ryż dokładnie wypłukać i namoczyć w czystej wodzie na 30 minut.

Wywar przecedzić dodać odcedzony ryż i gotować 17 minut, a następnie zdjąć z ognia. W miseczce roztrzepać żółtko z sokiem  cytrynowym i solą, wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do garnka. Przed podaniem zupę podgrzać. Można ją posypać Koperkiem suszonym lub Natką pietruszki Prymat.

(6-8 porcji)

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    super, bardzo mnie intryguje jak się wstawia zdjęcie przy zajawce.. hmm

Dodaj komentarz