Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Krem chrzanowy

 

 

Krem chrzanowy Smak dedykowany jest wszystkim miłośnikom wyszukanego smaku. Wyjątkowa, kremowa konsystencja z wyraźną nutą chrzanu to doskonała kompozycja, która podkreśli smak domowych wędlin, sałatek oraz past kanapkowych. Znakomicie nadaje się także do dań z grilla, dlatego polecamy go wypróbować na przykład z Grillowanym filetem z łososia norweskiego.

 

 

Czy wiesz, że...

 

Dawniej długie liście chrzanu były używane do rozgrzewających okładów, a nawet jako ochrona przed słońcem podczas pracy.

 

 

2

 

1

 

 

 

Grillowany filet z łososia norweskiego

z whisky, sokiem jabłkowym i kremem chrzanowym

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 160 g fileta z łososia norweskiego ze skórą, bez ości

Marynata

50 ml whisky (im starsza tym lepsza)

2 łyżki miodu

2 Liście laurowe Prymat

6 goździków Prymat

5 ziarenek Ziela angielskiego całego Prymat

½ szklanki gorącej wody

2 łyżki oleju słonecznikowego

Krem chrzanowy Smak do smaku

Cynamon mielony Prymat do smaku

 

 

4

 

3    5    6

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przyprawy zmielić w młynku, wymieszać z miodem, gorącą wodą i olejem, a następnie ostudzić i dodać whisky. Łososia ułożyć skórą do dołu, natrzeć go marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Łososia grillować na aluminiowej tacce lub na lekko natłuszczonym olejem ruszcie do ryb. Podczas grillowania stopniowo nakładać na rybę resztę marynaty.

Tak przygotowanego łososia podawać z Kremem chrzanowym Smak, świeżo wyciskanym sokiem z jabłek i odrobiną Cynamonu mielonego Prymat.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz