Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Obieranie krewetek

Krok 1

Ponieważ na owocach morza bardzo szybko mnożą się bakterie najważniejsze jest, aby przed obraniem dokładnie umyć krewetki pod bieżącą wodą. 

Krok 2

Chwytamy główkę krewetki palcem wskazującym i kciukiem, a następnie zdecydowanym ruchem ukręcamy ją i urywamy.

Krok 3

Odrywamy nóżki.

 

Krok 4

W jednym ręku trzymamy krewetkę, a drugą zdejmujemy skorupkę, rozpoczynając od strony głowy. Skorupki krewetek są miękkie, więc nie powinno to stanowić problemu.

Możemy również chwycić krewetkę w obie dłonie kciukami i palcami wskazującymi, a następnie pociągając jednocześnie w obie strony, rozerwać skorupkę wzdłuż.

Ogon krewetek jest dekoracyjny, więc nie musimy go usuwać.

 

Wskazówka:

Głów i pancerzy krewetek nie trzeba wyrzucać. Można przygotować z nich pyszny wywar krewetkowy do zup rybnych.

 

Przepis na Aromatyczne krewetki i małże podane z białymi i zielonymi szparagami, bukietem kolorowych sałat i sosem vinegrette znajdziecie TUTAJ

 


 

 

By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test, który sprawdzi Twoją kulinarną wiedzę. Zapraszamy!

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz