Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Musztarda grillowa Prymat

 

 

Chyba nie ma takiej osoby, która by w tym roku jeszcze nie uczestniczyła w czymś tak popularnym, jak grill party :). Każdy szanujący się grillowicz nie widzi świata poza musztardą, która podkreśla smak przyrządzonych z rusztu specjałów. Aby więc grill nabrał smaku musi się na nim zjawić Musztarda grillowa Prymat.

 

Czy wiesz, że …

Musztarda grillowa to znakomite połączenie najlepszych ziaren gorczycy z doskonałymi przyprawami. Jest niezastąpionym dodatkiem do mięs z grilla lub rożna, a także do dań smażonych i pieczonych. Musztarda grillowa Prymat doskonale nadaje się do marynat, sosów musztardowych i vinaigrette.

 

 

2

 

 

Możecie ją użyć na przykład do takiego przepisu

 

 

Marynowane steki z karkówki

z chipsami z młodych ziemniaków i kwaśnym jogurtem

 

 

1

 


Składniki dla 4 osób:

4 steki z karkówki (każdy po 160 g)

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. Przyprawy do karkówki Prymat

1 łyżka Musztardy grillowej Prymat

2 ząbki czosnku

 

8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką

6 łyżek oliwy z oliwek

Sól, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

2 gałązki świeżego rozmarynu

4 łyżki gęstego jogurtu

1 pęczek dymki

1 wyfiletowana czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na grillu - paprykę i dymkę wcześniej podsmażyć na patelni.

 

Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką  i kwaśnym jogurtem.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz