Aktualności Doradcy Smaku

original

Klub Szefów Kuchni: Lekcja Sushi Roberta Sowy

 

Sushi to przekąska, wobec której nie sposób pozostać obojętnym. Oprócz ciekawego i nietypowego azjatyckiego smaku, mieni się orientalnymi kolorami. Można zamówić specjalne zestawy sushi lub podjąć kulinarne wyzwanie i przygotować je samemu… Robert Sowa pokaże jak to zrobić:

 

 

 

 

Krok 1 – zalewa do ryżu

 

Składniki:

1 litr octu ryżowego

800 g cukru

300 g soli

100 ml mirin (ew. sake)

1 liść kombu

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Powstały sos ostudzić, przed użyciem wyjąć liść kombu.

 

Krok 2 – ryż do suhi

 

Składniki:

1 kg ryżu do sushi

1 litr wody

300 ml zalewy do ryżu

 

Sposób przygotowania:

Ryż płukać pod bieżącą wodą do momentu, kiedy woda będzie klarowna. Następnie ryż osączyć przez sito, wsypać do garnka i zalać odmierzoną ilością wody. Ryż należy gotować 20 minut, po czym pozostawić na kolejne 20 minut do odparowania. Gotowy ryż przełożyć do większej miski, dodać zalewę ryżową i energicznie wymieszać. Ryż nadaje się do przygotowywania sushi po schłodzeniu do temperatury ok. 40ºC.

 

 

 

 

Ciąg dalszy Lekcji w Wirtualnej Szkole Gotowania.

 

By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz