Aktualności Doradcy Smaku

original

Naleśnikowe propozycje na upalne dni

1

fot. TVP

 

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

mleko

mąka

woda

jajka

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

Nadzienie:

szpinak mrożony

rozdrobniony ser feta

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

śmietana 18%

ser pleśniowy

Sposób przygotowania:

Do mąki dodać jajko, wodę i mleko - w takiej samej ilości. Wymieszać. Dodać przyprawę Uniwersalną Kucharek. Ciastopowinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju. Szpinak dusić do całkowitego odparowania. Dodać Przyprawę i czosnek. Po ostygnięciu wymieszać z serem feta. Naleśnika posmarować grubą warstwą masy i zwinąć w płaski rulon. Śmietanę podgrzać na małym ogniu i rozpuścić w niej dużą ilość sera. Naleśniki podsmażyć na chrupiąco i polać sosem śmietanowo-serowym.

 

Roladki łososiowe

Składniki:

naleśniki

łosoś wędzony - plastry

serek śmietankowy, twarożkowy do smarowania pieczywa

cytryna

koperek

kapary

sałata karbowana

pesto (zielone)

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

Przepis:

Zimne naleśniki posmarować cienko przyprawionym serkiem. Położyć plastry łososia. Skropić cytryną. Posmarować pesto (pesto dobrze jest zmieszać z odrobiną serka by miało bardziej ścisłą konsystencję). Ułożyć i docisnąć sałatę. Posypać koperkiem i kaparami. Zwinąć w ścisły rulon. Pokroić na roladki ok 2-3 cm.

 

Zupa krem z porów z naleśnikowym makaronem

Składniki:

pory

Kostka Rosołu z Kury Kucharek

gęsta śmietana

pestki z dyni

naleśnik

Sposób przygotowania:

Ugotować pory i ziemniaki na bulionie. Doprawić wg uznania, zmiksować. Dodać śmietanę (tak, aby się nie zważyła). Podsmażyć na suchej patelni pestki z dyni. Naleśnika pokroić w cienkie paseczki a'la makaron tagliatelle. Makaron nałożyć do miseczki. Zalać zupą. Posypać prażonymi pestkami z dyni.

 

Więcej na stronie TVP2

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz