Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Bazylia

 

 

Pochodząca z Afryki i Azji bazylia uważana była za roślinę nasyconą boską esencją. Hindusi na to zioło składali specjalne przysięgi przed sądem. Bazylia wyrosła wokół grobu Chrystusa po jego zmartwychwstaniu. W greckim kościele prawosławnym wykorzystywana jest do sporządzania wody święconej, a pojemniki z tą rośliną są ustawiane na stopniach ołtarzy. Bazylia występuje w wielu odmianach, a wśród nich pojawia się również bazylia krzewiasta, rosnąca w tropiku. Tak jak innym ziołom, również i tej roślinie w niektórych regionach przypisywano czarodziejską albo uzdrawiającą moc. Na Haiti bazylia jest ziołem poświęconym pogańskiej bogini miłości Erzulie. W Meksyku noszona w kieszeni uważana jest za atrybut przyciągający pieniądze i odwracający złe uroki. W Indiach bazylia ulubioną rośliną boga Wisznu. Natomiast Rzymianie unikali bazylii, ponieważ uważali ją za roślinę nienawiści. W średniowieczu była również wykorzystywana do miłosnych zaklęć – listki bazylii noszone na piersi lub w pończoszce miały wzbudzać przychylność u oschłego partnera. Ponadto wierzono, że z bazylii wyrastały skorpiony. Według średniowiecznych zielarzy i znachorów wystarczyło rozetrzeć w palcach kilka listków bazylii i położyć je pod odwróconym do góry dnem garnkiem. Kiedy godzinę później podnoszono garnek, wypełzał spod niego skorpion. Bazylia uprawiana jest w klimacie ciepłym i tropikalnym jako roślina przyprawowa. Jest wykorzystywana również w kosmetyce. Wymacerowane liście w winie można stosować jako tonik. Bazylia ma szerokie zastosowanie w terapii aromatycznej. Dla usunięcia zmęczenia wystarczy wdychać aromat z jednej tylko kropli pachnącego olejku z bazylii.  

 

 

 A oto i przepis na chłodnik z dodatkiem bazylii!

 

 

3

 

6

 

 

 

Chłodnik z melona gallo z marynowanym imbirem i szynką parmeńską

 


Składniki dla 4 osób:


Miąższ z 2 melonów gallo
Sok z cytryny do smaku
4 plasterki marynowanego imbiru
8 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Bazylia, Sól morska , Pieprz biały mielony Prymat do smaku
4 plastry szynki parmeńskiej
8 wydrążonych kulek z melona miodowego

 

2    1



Sposób przygotowania:


Melona gallo zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą bazylii, soli i pieprzu, a następnie schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz