Aktualności Doradcy Smaku

original

Oliwki – narodowy skarb Hiszpanii

 

Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Nic więc dziwnego, że oliwki stanowią bardzo istotny składnik kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Charakteryzują się one uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jak i w towarzystwie innych składników. Doskonale komponują się z każdym daniem: sałatkami, ryżem, makaronem, mięsem, rybami oraz napojami. Jednak najczęściej hiszpańskie oliwki spożywa się w formie przekąsek. Ponadto pozwalają na stworzenie pysznych potraw w kilka minut. Wystarczy przygotować ulubioną marynatę lub dodać kilka warzyw i danie gotowe. Zawsze warto mieć hiszpańskie oliwki w kuchni! Hiszpańskie oliwki są fit!

 

Hiszpańskie oliwki, oprócz wspaniałego smaku, posiadają także inną zaletę - mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Dodatkowo hiszpańskie oliwki zawierają potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jedno nienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

 

 

 

2

 

 

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami

 


Składniki:


50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek


75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek

np. Oliwki czarne, Oliwki zielone Smak: 

11

 

Sposób przygotowania:


Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

 

 

1

 

Hiszpańska oliwka o sobie...

 


Pochodzę z Hiszpanii, największego producenta oliwek na świecie.



Występuję w kolorach od zielonego, poprzez odcienie różu i fioletu, po czarny.
O moim kolorze decyduje czas zbioru, im jestem ciemniejsza, tym bardziej dojrzała.



Posiadam minerały i mikroelementy, które korzystnie wpływają na Twoją urodę oraz
samopoczucie.

Zawsze jestem pod ręką, uczestniczę w spotkaniach z przyjaciółmi, dbam o dobrą atmosferę, zapewniam biesiadny nastrój, witalność i energię – w końcu pochodzę z gorącej Hiszpanii!

 

Jestem ważnym elementem diety śródziemnomorskiej.


Świetnie wyglądam – w martini, w sałatkach, w koreczkach, na pizzy i na kanapkach. Idealnie
pasuję do serów i wina.

 

Doskonale smakuję – jako dodatek do dań głównych, w przystawkach i solo.



Uwielbiają mnie na całym świecie. Hiszpańskie oliwki są dostępne w ponad 120 krajach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz