Aktualności Doradcy Smaku

original

Przygotuj domowy makaron z Klubem Szefów Kuchni

 

Domowy makaron

 

Klub Szefów Kuchni pokaże, jak przygotować i upiększyć domowy makaron. Nie zabraknie także wskazówek dotyczących jego gotowania.

 

Przygotuj:

 

 400 g mąki pszennej (typ 450)

4 jajka 

10 g (½ łyżeczki) soli

 

Sposób przygotowania:

 

Krok 1 – przygotowanie ciasta

Mąkę jajka i sól zagniatać 5-10 minut, aż będzie miękkie i gładkie w całej swojej strukturze. Gdyby ciasto było zbyt twarde, należy dodać odrobinę wody, gdyż każdy rodzaj mąki wiąże zupełnie inaczej.  Wyrobione ciasto należy zawsze przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

 

Krok 2 – jak „upiększyć” makaron

Jeżeli chcemy uzyskać makaron zielony, należy dodać zamiast 1 jajka 250-300 g przetartego przez gęste stalowe sito sparzonego szpinaku.

Aby uzyskać czerwony makaron, dodajemy zamiast 1 jajka 250-300 g przetartego miąższu ze świeżych pomidorów.

 

 

Ciąg dalszy lekcji w Wirtualnej Szkole Gotowania.

 

By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz, lub Mistrz Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Co sobotę robię domowy makaron do niedzielnego rosołku.Pamiętam początki ,najchętniej wywaliłabym wtedy stolnice i nie jeść go niż tyle się meczyć . Ale po tylu latach cotygodniowego go robienia nabrałam wprawy i w mig go robię .

Dodaj komentarz