Aktualności Doradcy Smaku

original

FOODball – czyli kibic w kuchni

 

 

Obiad ukraińsko – szwedzki

 

 

Zupa z białej kapusty

 

 

Składniki dla 6 osób:

4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego, 40 dag białej kapusty, 1 cebula (8 dag) naszpikowana 5 Goździkami Prymat, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, 2 rozkruszone borowiki suszone, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki Natki pietruszki Prymat, 1/2 łyżeczki Kminku całego Prymat, szczypta Gałki muszkatołowej Prymat, Przyprawa do potraw Kucharek, 5 ziaren Pieprzu czarnego ziarnisty Prymat

 

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i pokroić na cząstki, wyłoży do garnka, zalać rosołem, doprawić przyprawą Kucharek, dodać cebulę, suszone borowiki, kminek, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotować  do miękkości 30–40 min. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy i zagotować. Zupę podawać posypana natka pietruszki, z grzankami z bułki lub ziemniakami z wody.

 

 

1

 

 

 

 

Grillowany łosoś norweski z jabłkami,

gruszkami i orzeszkami piniowymi

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta łososia bez skóry

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin,1 papryczka chili, 2 łyżki brązowego cukru, 50 ml śliwowicy, 1 łyżka miodu lipowego, 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych, 3 łyżki rodzynek sułtańskich,1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat, ½ łyżeczki Kolendry Prymat, Sól morska gruboziarnista - MŁYNEK Prymat, Pieprz czarny grubo mielony Prymat, kumin, Cynamon mielony Prymat, kardamon, 2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka, 2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki, 1 pokrojona w cząstki cytryna do dekoracji, 8 gałązek świeżej kolendry do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z łososia norweskiego bez skóry oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).

 

Oliwę z oliwek rozetrzeć na kawałku folii aluminiowej, ułożyć na niej łososia, a na nim cząstki jabłek i gruszek. Całość skropić pozostałą częścią marynaty. Połowę folii zawinąć nad łososiem z owocami tak, aby stworzyć prostokątną paczkę, a wszystkie brzegi folii dokładnie zawinąć.

Tak przygotowanego łososia grillować około 15-20 minut na posmarowanym oliwą lub olejem ruszcie.

Grillowanego łososia podawać z sałatką tabouleh, czyli sałatką z kaszy kus kus z pomidorami, dymką, czosnkiem, świeżą miętą, szczyptą kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

 

 

2

 

 

 

 

Angielski deser

 

 

 

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

 

 

Składniki:

Kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, cukier waniliowy

 

Krem migdałowy:

200 g masła, 250 g cukru pudru, 250 g mączki migdałowej, 4 jajka, 50 g mąki, 3 gruszki, cukier puder do posypania tarty

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mączkę migdałową i nadal ucierać. Następnie, cały czas ucierając, dodawać jajka, a na końcu mąkę. Krem migdałowy rozsmarować na kruchym cieście.

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i ponacinać. Gruszki ułożyć na kremie migdałowym i lekko ucisnąć.

Tartę piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. 

 

 

 

3 

 

 

 

 

Francuska kolacja

 

 

 

Grzanki z serem brie i pikantną gruszką

 

 

Składniki dla 4 osób:

500 g pokrojonego w cienkie plastry sera Brie, 2 bagietki, 1 ząbek czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek

 

Pikantna gruszka:

2 duże słodkie gruszki bez skóry i gniazd nasiennych, 1 szklanka soku gruszkowego, 50 g obranego i pokrojonego w cienkie paseczki świeżego imbiru, 1 mała, pokrojona w cienkie paseczki ostra czerwona papryka, 100 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Sok z gruszek gotować ok. 15 min z imbirem, cukrem i paseczkami pikantnej papryki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać pokrojoną w kostkę lub plastry gruszkę i gotować 2 minuty. Bagietkę pokroić w poprzeczne długie plastry i zapiekać w piekarniku do momentu, aż lekko stwardnieje. Podpieczoną bagietkę natrzeć z obu stron ząbkiem czosnku i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na grzankach ułożyć ser Brie i zapiekać je ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Tak przygotowane gorące grzanki podawać z umieszczoną na wierzchu pikantną gruszką.

 

 

 

4

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz