Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: musztardowy

 

1

 

 

Nasze mistrzowskie Musztardy Prymat zachwycą nawet najbardziej wyszukane podniebienia. Pięć smaków to co najmniej pięć sposobów na udane danie. Z musztardą: sarepską, delikatesową, chrzanową, rosyjską i kremską dodamy niepowtarzalnego smaku zarówno kiełbaskom, jak i kanapkom czy wyszukanym potrawom. Musztardy Prymat doskonale komponują się z mięsem pieczonym, duszonym i smażonym, jak również z sosami i sałatkami.

 

Dziś musztardowy kolor należeć będzie do Fileta mignon z zapiekanymi szparagami. Propozycja iście mistrzowska – w sam raz by uczcić rozpoczęcie piłkarskiego święta.

 

 

 

2

 

 

 

Filet mignon z zapiekanymi szparagami

w sosie holenderskim

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

800 g polędwicy wołowej

Marynata:

100 ml oliwy z oliwek,

Opakowanie Stek przyprawa gruboziarnista Prymat

1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat

200 g obranych białych i zielonych szparagów

60 g płatków sera parmezan

 

Sos holenderski:

4 żółtka

½ łyżeczki sosu tabasco

sok z ½ cytryny

60 ml podgrzanego białego wina

100 ml ciepłego, sklarowanego masła

sól do smaku

 

miąższ z 2 pomidorów bez skóry

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

1 łyżka posiekanych Kaparów Smak

1 roztarty ząbek czosnku

kilka listków posiekanej bazylii

4 listki bazylii do dekoracji

Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

 

 

 3   5    4

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki.

Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać wino, sok z limonki i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie posolić.

Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, orzeszkami piniowymi, kaparami, czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szparagi ugotować we wrzącej, posolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).

Polędwicę wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz