Aktualności Doradcy Smaku

original

Narodowy Dzień Czosnku

Bez czosnku - oraz oliwy z oliwek - nie istniałaby słynna na całym świecie, aromatyczna kuchnia prowansalska. A jak twierdzą naukowcy, mieszkańcy francuskiego regionu żyją dzięki tym dwóm składnikom dłużej niż pozostali obywatele kraju.

Jeśli zaś chodzi o Narodowy Dzień Czosnku w USA, trudno ustalić źródła jego pochodzenia. W dokumentach historycznych próżno doszukiwać się śladów decyzji w tej sprawie. Nawet pomimo wzmianki w historii, symbolem 19 kwietnia stała się za Oceanem właśnie główka czosnku.

Moda na czosnek sprawiła, że jego działanie zostało poddane wielu badaniom naukowym. Potwierdziły one jego zalety w profilaktyce zdrowia i wykazały, ze obniżając objawy zmęczenia czosnek poprawia wydolność fizyczną ¼ oraz psychiczną o ½. Ponadto spowalnia procesy starzenia się, działa korzystnie na czynność jelita grubego oraz ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Postawmy na nasze zdrowie, zacznijmy zdrowo się odżywiać. Proponuję pyszne danie z czosnkiem na wzmocnienie:

Filet z halibuta na duszonej sałacie lodowej aromatyzowanej wędzonym bekonem podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi z cukinią oraz sosem jogurtowo-ogórkowym

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz