Partner merytoryczny: Prymat

Najnowsze przepisy

Aktualności

Kolacja na środę: Francuskie babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

babeczki

Ten tydzień zdecydowanie należy do wypieków, ale żeby nie było tak słodko, zdecydowałem się przygotować również wytrawne, francuskie bułeczki. Zaskoczeni? Nic dziwnego, bo te małe, puszyste ciastka bardziej kojarzą nam się ze słodkim kremem i owocami niż słoną przekąską.

Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą

ds4_foto_35_balkazany_wedzonka_fot_krystian_szczesny_2784

Zimą zapiekane dania to skarb! Są sycące, rozgrzewające, a w dodatku bardzo smaczne. Zapiekanki najczęściej kojarzą nam się z długą bagietką z dodatkiem żółtego sera i pieczarek, ale nic bardziej mylnego! Można je przygotować też z sezonowych warzyw, pełnoziarnistego makaronu czy kaszy i ulubionego kawałka mięsa.

Deser na wtorek: Faworki

prymat-7.10.2015185922

Przygotowania do tłustego czwartku oficjalnie rozpoczęte! Nie mogę teraz myśleć o niczym innym niż o tych wszystkich słodkościach, którymi zaraz będę się zajadał. Tym razem poświęcam się faworkom, idealnie kruchym i wypieczonym, choć nieco pracochłonnym. Jedno jest pewne - zapowiada się prawdziwa uczta!

Jak przygotować najlepsze pączki?

27277505598a89d1f70d2d9639ea8719bdcc5c209c3020dd62pimgpsh_fullsize_distr

Okrągłe, idealnie wypieczone, pachnące, obłędnie słodkie i z intrygującym nadzieniem. Ulubione przez małych i dużych – sam należę do ich wielkich miłośników. Najbardziej lubię te klasyczne, z różanym nadzieniem. Kocham je o każdej porze roku, jednak w tłusty czwartek smakują mi najbardziej.

Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami

ds4_foto_12_dorsz_warzywa_fot_maciejpiourko_0072

Dorsz to drapieżna ryba morska – nie tylko pyszna i soczysta, ale też niezwykle zdrowa. W solidnej dawce dostarcza nam cenne witaminy, minerały i tłuszcze, ale najbardziej uwielbiam go za delikatny smak.

Jak przygotować deser bezglutenowy?

p1020506-3

Zbliża się "tłusty czwartek", czyli wielkie święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się, że tego dnia możemy zajadać się słodkościami, nie przejmując się ilością spożywanych kalorii. Jednak część z nas z wielu przyczyn unika w swojej diecie glutenu. Co zrobić w sytuacji, gdy tego dnia mamy szczególną ochotę na "coś słodkiego"?

Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem

ds4_foto_27_quesadillias_fot_krystian_szczesny_2289

Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło cały świat. Ta kuchnia słynie z prostych i intensywnych smaków, dlatego chrupiące placki idealnie nadają się na błyskawiczną, ale pyszną kolację.

Zupa na poniedziałek: Krem z ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem

krem_ziemnak_doradca

Na naszych talerzach ziemniaki najczęściej towarzyszą porządnemu kawałkowi mięsa. Rzadko zdarza się, że w daniu odgrywają główną rolę - chyba że akurat przygotowujemy pyszne frytki. Ja mam jednak wiele pomysłów na ich smaczne wykorzystanie!

Lunch na piątek: Sałatka z selera naciowego

original_fit-800-600

Zdrowo i smacznie. To zasada, której lubię trzymać się w mojej kuchni. Dlatego dziś przygotowałem sobie nie tylko pyszną, ale też pełną witamin sałatkę, bogatą w wiele produktów odżywczych. Orzechy, jabłka i seler naciowy - tego połączenia musicie spróbować!

Rusza nowy sezon "Kuchennych rewolucji"

fotolia_56810186_s-3

"Lawendowy dom" to pierwsza restauracja, którą odwiedziła prowadząca w nowym sezonie „Kuchennych rewolucji”. Małżeństwo z Czeladzi, kierując się wieloletnim doświadczeniem gastronomicznym Marcina, postanowiło otworzyć swój własny lokal.