Partner merytoryczny: Prymat

Najnowsze przepisy

Aktualności

Obiad na poniedziałek: Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami

prymat-12.2016207409_fit-800-600

O tej porze roku, gdy mrozy nie odpuszczają nawet na chwilę, warto przygotować smaczny i rozgrzewający obiad. W prosty sposób i w krótkim czasie można przyrządzić treściwy posiłek, który każdemu dostarczy energii na resztę dnia.

Doradca Smaku V: Szaszłyki z kurczaka z salsą mango

ds4_foto_19_szaszeyk_kurczak_mango_fot_maciejpiourko_0095

Kurczak jest jednym z najchętniej przyrządzanych mięs na obiad. W dzisiejszym programie Andrzej Polan przygotował szaszłyki drobiowe w duecie z soczystym mango. Zmielone piersi kurczaka z dodatkiem przysmażonej cebulki i przyprawy do kurczaka Prymat tworzą danie, które zachwyci wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni.

Jak zrobić domowy tort?

tort-z-ananasem-i-kokosem

Zdarza się, że własnoręczne wypieki sprawiają nam problem, szczególnie gdy chcemy oczarować bliskich i przygotować pyszny tort. A przecież nie jest to wcale takie proste! Dlatego zdradzam, jak we własnej kuchni przygotować biszkopt, który zachwyci naszych gości.

Jakie menu karnawałowe obowiązuje w innych krajach?

prymat197607

Karnawał to czas zabawy. W tym okresie częściej niż zwykle spotykamy się ze znajomymi na różnego rodzaju przyjęciach, balach i imprezach. Obchodzi się go na świecie w przeróżne sposoby, a niektóre zwyczaje są wyjątkowo efektowne.

Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka

ds4_foto_25_dorsz_warzywa_fot_krystian_szczesny_2138

Ragout to potrawa kuchni francuskiej, którą możemy porównać do znanego nam powszechnie gulaszu. W różnych regionach Francji to danie wykonuje się z innych składników: mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb lub samych warzyw. Wszystkie elementy jednogarnkowej potrawy powinny być pokrojone w równe kawałki i duszone w sosie, doprawionym oczywiście aromatycznymi ziołami.

Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką

ds4_foto_10_sznycle_fot_krystian_szczesny_1237

Panierowany w bułce tartej, smażony na maśle i podawany z kawałkiem cytryny – taki powinien być idealny sznycel wiedeński. W oryginalnym przepisie robiony jest tylko i wyłącznie z mięsa cielęcego, ale tych rygorystycznych norm trzymają się głównie Austriacy. W kuchni Andrzeja Polana króluje polędwica wieprzowa z chrupiącą sałatką.

Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym

ds4_foto_08_krem_z_kwaszonego_ogorka_fot_krystian_szczesny_1084

Sezon na zupy nigdy nie mija. W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się kremy – kiedyś kojarzone z jedzeniem dla dzieci, dziś podbijają świat gastronomii. Trudno już znaleźć restaurację czy bar, która w swoim menu nie serwuje pierwszego dania w postaci sycącego kremu.

Jak zimą cieszyć się smakami świata?

prymat-12.2016207372

Kiedy za oknem śnieg i mróz, wszyscy mamy ochotę przenieść się na chwile w jakieś cieplejsze miejsce. Nie zawsze można po prostu wsiąść do samolotu i polecieć do Włoch, Grecji czy Hiszpanii. Sposobem na poczucie śródziemnomorskiego klimatu, słońca, plaży i morza jest wybranie się w podróż kulinarną.

Pomysły na słodkie muffinki

muffin-nowe36

Czekoladowe, cytrynowe, bananowe czy jogurtowe. Niezależnie od smaku trudno nie lubić delikatnych i puszystych babeczek. Te pyszne wypieki będą idealnym dodatkiem nie tylko do porannej kawy, ale też na rodzinne spotkanie czy karnawałowe przyjęcie.

Doradca Smaku V: Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem

ds4_foto_07_zeberka_cebula_fot_krystian_szczesny_0917

To bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Od wieków zajadamy się żeberkami i przyrządzamy je na setki sposobów. Chociaż ostatnio straciły na popularności na rzecz niskokalorycznych dań, to warto o nich pamiętać i od czasu do czasu pozwolić sobie na kruche żeberka w ulubionym sosie.