Partner merytoryczny: Prymat

Najnowsze przepisy

Aktualności

Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

ds5_odc13_fot_maciejpiorko-1156

Bruschetta to przekąska pochodząca z Włoch. Jej podstawą jest ciepła grzanka, najczęściej podawana z oliwą, czosnkiem oraz świeżymi pomidorami z bazylią. Istnieje wiele wariacji na temat tego dania, dlatego Andrzej Polan pokusił się o przygotowanie autorskiej wersji bruschetty z awokado i sadzonym jajem przepiórczym.

Pobierz najnowszy numer e-magazynu kulinarnego pełen wiosennych i wielkanocnych smaków

test

Wreszcie nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią nowe, świeże i zielone! Chcieliśmy się podzielić z Wami naszą radością i zupełnie nowymi przepisami. Prezentujemy najnowszy numer e-magazynu kulinarnego „Doradca Smaku”, który w całości poświęcony jest sezonowym przysmakom Wielkanocy i wiosny. Zapraszam do pobierania!

Doradca Smaku VI: Wiosenny omlet ze szparagami, odc. 12

ds5_odc12_fot_maciejpiorko-5736

Na słodko i wytrawnie - omlet to zawsze idealna propozycja na treściwe i pyszne śniadanie. Andrzej Polan zaproponował wiosenną wersję tego dania z sezonowymi warzywami, które swoim smakiem doskonale nawiązują do właśnie rozpoczynającej się pory roku.

Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11

1

Ruskie, z jagodami, z truskawkami, kapustą i grzybami albo z mięsem. Polacy po prostu uwielbiają pierogi - niezależnie od tego czy serwujemy je na słodko, czy wytrawnie. Najczęściej gotujemy je lub smażymy, ale Andrzej Polan postanowił połączyć klasykę z nowoczesnością i przygotował pieczone pierogi faszerowane mięsem wołowym i... żurawiną.

Najbardziej uroczyste śniadanie w roku. Jak je przygotować?

img_6485

Jednym z najważniejszych momentów świąt wielkanocnych jest uroczyste śniadanie w Wielką Niedzielę. Zgodnie z tradycją spotykamy się wtedy w rodzinnym gronie i zasiadamy do wspólnego stołu zastawionego przeróżnymi smakołykami.

Nowoczesne wielkanocne gotowanie. Jak urozmaicić świąteczne menu?

dix_9104-kopia

Każdego roku nasze wielkanocne potrawy wyglądają niemal identycznie. W końcu wszyscy czekamy na ulubione smakołyki i cieszymy się, że znowu będziemy jeść wielkanocne jajko, pyszną wędlinę, żurek czy słodki mazurek. Świąteczne potrawy można jednak urozmaicać. I to wcale nie rezygnując z tradycyjnych i cenionych elementów Świąt!

Jak przygotować pyszne risotto?

krewe

Risotto to włoska potrawa przygotowywana na bazie ryżu, bulionu i kilku smacznych dodatków. Z pozoru wydaje się dość skomplikowana, ponieważ najważniejszą rolę odgrywa tutaj niestandardowe gotowanie ryżu - ziarenka nie są wrzucane do wody, ale stopniowo podlewane są bulionem, aż uzyskują kremową konsystencję.

Doradca Smaku VI: Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, odc. 10

ds5_odc10_foto_krystianszczesny_0055

Wydawałoby się, że ziemniak to takie banalne warzywo, ale tak naprawdę można z niego przygotować cuda. Może to być sałatka, zupa lub dodatek do dania głównego. Andrzej Polan przygotował dziś z ziemniaków kotlety.

Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9

ds5_odc09_foto_krystianszczesny_0068

Zupa z ciecierzycy wcale nie musi przypominać standardowej grochówki. Andrzej Polan proponuje zaserwować ją z dodatkiem pieczonych buraków i cebuli. Naprawdę warto wypróbować takie połączenie.

Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

ds5_odc26_foto_krystianszczesny_0143

Lasagne - najczęściej przygotowywana po włosku, z sosem bolognese, a dziś Andrzej Polan zaprasza na wersję tego dania „po polsku” z pieczarkami.