Partner merytoryczny: Prymat

Najnowsze przepisy

Aktualności

Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31

ds5_odc32_fot_maciejpiorko-4520

Tort bezowy to deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Sam wygląd zachęca do zjedzenia go w całości, a gdy dołożymy do tego smak, trudno nam się oprzeć.

Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

_nowyds5_odc31_fot_maciejpiorko-5017

Naleśniki lubi chyba każdy. To niezwykle proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele pracy, a zachwyca zarówno dużych, jak i małych. Jednak z wiekiem nasze preferencje smakowe się zmieniają i porzucamy słodkie nadzienie na rzecz wytrawnego farszu, pełnego nowych aromatów. Oto jeden z nich.

Fiołek na talerzu. Jak wykorzystać w kuchni jadalne kwiaty?

lody-fiolkowe

O tym, że fiołki to kwiaty jadalne o wyjątkowo słodkim aromacie wiemy już od dawna. Ich delikatna, owocowa woń sprawia, że z przyjemnością zatrzymujemy się w miejscach, w których właśnie zakwitły. Ale w jaki sposób te piękne kwiaty wykorzystać w kuchni?

Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

ds5_odc30_fot_maciejpiorko-1615

Słodko-wytrawna tarta to danie, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Andrzej Polan wykorzystał sprawdzone połączenia smaków i przygotował kruche ciasto z wyjątkowo aromatycznym farszem. O tym przepisie warto sobie przypomnieć, zwłaszcza gdy spodziewamy się bardzo głodnych gości.

"Kuchenne rewolucje" w amerykańskiej restauracji

istock_000014423549large

W niewielkiej miejscowości w województwie opolskim znajduje się restauracja "Rammer Jammer". Lokal prowadzi Kasia - pasjonatka gotowania i blogerka, która postanowiła spełnić marzenia i otworzyć własny biznes.

Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28

ds5_odc29_fot_maciejpiorko-3304

Przynajmniej raz w tygodniu w naszym domu przyrządzamy kurczaka. W końcu to mięso można przygotować w tylu odsłonach, że naprawdę trudno je wszystkie zliczyć. Ale dobrych pomysłów nigdy nie za wiele, dlatego Andrzej Polan postanowił podzielić się swoją znakomitą recepturą na kurczaka zapiekanego z pysznym kalafiorem.

Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27

ds5_odc28_fot_maciejpiorko-1986

Pajda chleba w połączeniu z aromatycznymi i nietypowymi dodatkami to nie tylko pomysł na szybką w przygotowaniu i pyszną kolację, ale też idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich bliskich. W końcu zamiast sałaty, sera i pomidora na chrupiącym pieczywie może znaleźć się konfitura z czerwonej cebuli i... figa.

Błonnik – na ratunek po świątecznym przejedzeniu

fotolia_83122285_s

Dzisiaj za oknami u większości z nas aura przypomina bardziej zimową niż wiosenną. Po Świętach Wielkanocnych nieco leniwie powracamy do codziennych zajęć i tęsknego wyczekiwania na słoneczną pogodę. Jednak trudno wyczekiwać zmiany pogody z pełną radością, kiedy czujemy jeszcze te wszystkie świąteczne pieczenie, sałatki z majonezem oraz słodkie, ciężkie mazurki i baby. Jak temu zaradzić?

Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26

ds5_odc2_fot_maciejpiorko-2819

Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo wcale nie musi być skomplikowany. Oto dowód – sernik wg przepisu Andrzeja Polana jest nie tylko szybki w przygotowaniu, pyszny, ale także świetnie wygląda.

"Kuchenne rewolucje" w restauracji na Kujawach

doradca

Mateusz kilka lat temu przejął restaurację, która pamięta jeszcze czasy PRL-u. Mimo że stan lokalu nie był zachwycający, to mężczyzna podjął odważną decyzję, aby odremontować "zabytek" i stworzyć tam prawdziwą restaurację.