ksk_konkurs_wieprzowina

VI tura konkursu - Zadaj pytanie o… wieprzowinę!

Obok drobiu to właśnie wieprzowina najczęściej pojawia się na naszych stołach. Kotlety schabowe, smaczny gulasz i pieczony schab, chociaż są uwielbiane, to jednak czasem każdy z nas ma ochotę na odmianę i przygotowanie czegoś innego, dotąd nieznanego. Już teraz macie okazję zapytać Roberta Sowę o to, jakie inne potrawy z wieprzowiny można przygotować oprócz tych dobrze znanych każdemu. Cztery najciekawsze pytania pojawią się w kolejnej edycji programu „Mój przepis na…”, a autorzy nagrodzeni zostaną Zestawem przypraw Prymat oraz 600 punktami w Serwisie.

img_4222

Rostbef z panierowanymi piklami, przepis z programu „Doradca Smaku”

Jeśli masz ochotę na rostbef, a nie wiesz od czego zacząć przygotowywanie, obejrzyj ten odcinek. Andrzej Polan do mięsa przyrządził aromatyczna marynatę, którą rozprowadził po całym kawałku rostbefu. Składała się ona z dużej ilości tymianku, kolorowego pieprzu oraz rozmarynu. Przygotowanie rostbefu wymaga smażenia i pieczenia. Pomiędzy jedną a drugą czynnością mięso zostało posmarowane musztardą rosyjską oraz miodem. Tak przygotowane mięso w efekcie końcowym było miękkie i soczyste w środku.

2015-06-27-19.52.23

Prymat i „Lato z Radiem” zapraszają na wielki cykl imprez

Już w najbliższy weekend rozpoczyna się wielki cykl imprez „Lato z Radiem”. Marka Prymat będzie obecna podczas każdego z wydarzeń. Na każdego, kto przyjdzie się tam z nami spotkać, czeka moc niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Koniecznie przeczytajcie, jakie miasta odwiedzimy i co tam na Was czeka.

img_4170

Żebro wołowe z purée z selera, przepis z programu „Doradca Smaku”

W programie Andrzej Polan zaprezentował swoją wersję przygotowania szpondra. Taka wersja zdaje się być idealna, gdy chcecie olśnić gości na przykład podczas ważnej rodzinnej uroczystości. Aby żebro wołowe było miękkie i delikatne, powinno leżakować w marynacie 12 godzin. Bezsprzecznie jednak warto, gdyż właśnie dzięki temu nabiera prawdziwie wykwintnego aromatu.

ksk_konkurs_wolowina

V Tura konkursu! Zadaj pytanie o… wołowinę

Nie wiesz, jakie przyprawy wybrać do wołowiny? A może po prostu nie masz pomysłu, z czym ją połączyć? Nie przejmuj się – Robert Sowa pomoże Ci przygotować smaczne i sycące danie z wołowiny! Zadaj nurtujące Cię pytanie o ten rodzaj mięsa, a być może to właśnie na Twoje pytanie odpowie Mistrz Kulinarny!

istock_000005988311xlarge-male

Rozsmakuj się w makaronie! Poznaj trzy sprawdzone przepisy na dania inspirowane kuchnią włoską!

Makarony są niemalże synonimem kuchni włoskiej. Obecnie wyróżnić można tysiące odmian tego produktu, które pozwalają przygotować wiele doskonałych w smaku dań. I chociaż my, Polacy, przede wszystkim lubimy spaghetti, to możliwości tego włoskiego przysmaku jest całe mnóstwo. Wybierz się razem ze mną w kulinarną podróż na południe Europy i poznaj przepisy na sprawdzone dania z jego wykorzystaniem oraz odkryj sekret sosu pomidorowego prosto z Włoch!

obraz-013

Tortilla - kolorowe i smaczne mini przekąski

Chyba każdemu z nas czasem brakuje pomysłu na smaczne i różnorodne przekąski. Zamiast, po raz kolejny stawiać na stół słone paluszki lub koreczki, można szybko przygotować tortillę.

img_3991

Sernik z dynią i ricottą, przepis z programu „Doradca Smaku”

Jeśli myślisz, że sernik to tylko ser na słodko i rodzinki , to znaczy, że jeszcze nie próbowałaś sernika według przepisu Andrzeja Polana. W programie przygotował sernik, który złamał wszystkie tradycyjne przepisy na to ciasto. Masa sernikowa powstała z sera ricotta, jajek i masła. Ciekawym dopełnieniem tego sernika okazało się być purée z dyni, dodało ono delikatności i pięknego koloru przysmakowi. Ser pleśniowy pokrojony w kostkę, jest dobrą alternatywą do skórki cytrynowej.

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

fotolia_94425144_s

Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

fotolia_42415799_xs

Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

fotolia_81494597_xs

Śliwka i karmel to wyjątkowo dopasowany duet, czyli desery według Tomasza Dekera

Śliwka i karmel to bardzo udany mariaż kulinarny, szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. Choć nie dla wszystkich jest to oczywiste i na co dzień spotykane połączenie, warto wiedzieć, że w tym duecie występuje prawdziwa harmonia, pomimo że daje się odczuć i zauważyć osobowość każdego z partnerów.

prymat-10.2013130322

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.