pudding-z-kaszy-manny

Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, przepis z programu Doradca Smaku

Jeden z najpopularniejszych deserów w Anglii, który również w Polsce zyskał spore grono wielbicieli. Zapewne wszyscy domyślają się, że mowa o puddingu, który można przygotować na wiele sposobów. Poznajcie przepis Andrzeja Polan na ten niezwykle smaczny deser. Tym razem pudding podany zostanie w towarzystwie chałki i truskawek.

fotolia_51990746_xs

Królowa wypieków – truskawka

Wszyscy czekamy na nie z wielkim utęsknieniem, wypatrując ich na pobliskich straganach. Gdy się pojawiają, bez wątpienia i chwili zastanowienia przygotowujemy z nich wiosenne desery, smakowite wypieki i zdrowe napoje. Mowa oczywiście o truskawkach – soczystych, kolorowych i słodkich. Zanim na dobre rozpocznie się na nie sezon, warto zaczerpnąć garść kulinarnych inspiracji, które pozwolą przygotować nam pyszne truskawkowe rozmaitości.

afrykanski-sposob-na-glowke

Afrykański sposób na główkę kapusty, przepis z programu Doradca Smaku

Dzisiaj przepis dla miłośników białej kapusty. Kluczowy będzie tutaj dobór przypraw, które całkowicie odmienią jej smak. Będzie aromatycznie, ciekawie i smacznie! Zapraszam po przepis.

dsc_0233

DESERY W PUCHARKU

Desery to słodka przyjemność dla podniebienia. Są idealne, gdy spodziewamy się nagłych gości, idealne, gdy mamy ochotę na coś szybkiego i słodkiego, idealne, gdy dbamy o linię, idealne na dni upalne.

zdjecie-artykue-4

Jakie przekąski są odpowiednie dla niemowląt?

W Polsce zaleca się karmienie dzieci wyłącznie mlekiem mamy przez pierwsze 6 miesięcy życia.

kasza-peczak-z-polgeskiem

Kasza pęczak z półgęskiem, przepis z programu Doradca Smaku

Planujecie w najbliższym czasie uroczysty obiad? Skomponujcie na te dzień wyjątkowe menu. Kasza pęczak podana z półgęskiem będzie wykwintną propozycją, która nie może nie smakować. Dla zainteresowanych przepis poniżej!

fotolia_82874468_s

Krok po kroku do serca mamy – rozwiązanie konkursu!

Dzień Mamy tuż tuż, a ja mam dla kilku szczęśliwców wyjątkowe prezenty! Nadesłaliście mnóstwo bardzo kreatywnych wypowiedzi, które dowodzą, jak ważną postacią w Waszym życiu jest Wasza mama i jak bardzo inspiruje Was w kuchni. W pełni się z tym zgadzam – nic nie smakuje tak dobrze jak przysmaki serwowane nam przez mamy. Poznajcie laureatów konkursu!

_dsc1294

ROLADKI: INSPIRACJE

Roladki to zawinięte mięso w rulon, wypełnione pysznymi farszami. Są idealnym dodatkiem do obiadu. Stale goszczą na uroczystych stołach.

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

fotolia_94425144_s

Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

fotolia_42415799_xs

Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

fotolia_81494597_xs

Śliwka i karmel to wyjątkowo dopasowany duet, czyli desery według Tomasza Dekera

Śliwka i karmel to bardzo udany mariaż kulinarny, szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. Choć nie dla wszystkich jest to oczywiste i na co dzień spotykane połączenie, warto wiedzieć, że w tym duecie występuje prawdziwa harmonia, pomimo że daje się odczuć i zauważyć osobowość każdego z partnerów.

prymat-10.2013130322

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.