img_1741

Przepis dnia III, odc. 39: Zapiekane pieczarki i czerwona papryka z serem brie

Dziś danie lunchowe, idealne również na przyjęcia lub garden party. Szybka i łatwa kolorowa zapiekanka, którą możemy podać zarówno w naczyniu do zapiekania jak i z bagietką, udekorowane roszponką.

czosnek

ABC Przypraw: Jak przyprawiać szpinak?

Na pytanie: „czym przyprawiacie szpinak?”, pada mnóstwo odpowiedzi. Oprócz oczywistych przypraw takich jak pieprz i sól najczęściej pojawia się czosnek.

przepis_dnia_ii_150_salatka_z_kurczakiem_14

Przepis dnia III, odc.38: Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni „Wspomnienie lata”

Dla wszystkich tych, którzy wspomnieniami lubią wracać do okresu wakacyjnego polecamy Sałatkę z kurczakiem i pestkami dyni "Wspomnienie lata". To orientalna i orzeźwiająca przekąska dla gości lub pomysł na szybki lunch do pracy.

b

Wpis Tygodnia – biga i poolish w domowej piekarni

Ciąg dalszy naszych zmagań z domowymi wypiekami. Poszerzamy naszą wiedzę z Iwoną DD, która tym razem wyjaśnia, co to biga i poolish.

img_7970

Przepis dnia III, odc. 37: Zapiekanka z mięsem mielonym, purée ziemniaczanym i party dipem barbecue

Połączenie ziemniaków z mięsem mielonym to klasyka, która w formie zapiekanki z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Ciekawym urozmaiceniem będzie dip barbecue, który zaostrzy smak całej potrawy.

img_2083

Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów

Marcin Budynek przyrządzi dziś jagnięcinę ze swojego rodzinnego Augustowa. Jeżeli szukacie dania, które będzie odskocznią od codziennego menu pieczony comber na pewno spełni Wasze oczekiwania.

fotolia_67582764_s

Greckie przysmaki Teo Vafidisa cz. 1

Grecja, to nie tylko przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis… A więc zaczynamy!

shutterstock_115308907

Marcin Budynek o polskiej dyni

Dynia jest warzywem bardzo uniwersalnym, wszechstronnie wykorzystywanym w kuchni. Z dyni możemy przygotować marynaty, dżemy i różne konfitury. Pestki natomiast można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotować dressing do sałatki. Co jeszcze możemy z niej wyczarować?

fotolia_63052893_m

Różne odsłony czekolady cz. 1

Czekoladę można dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy jej słodycz przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb. Nie wierzycie, sprawdźcie!

fotolia_43392518_m

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów cz. II

W tym tygodniu kolejna odsłona grzybowych marynat. Smaki jesieni możemy z łatwością zamknąć w słoikach. Mam nadzieję, że Wam zasmakują. Robert Sowa

fotolia_25545861_s

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów

Marynowanie to metoda, która pozwoli nam zakonserwować m.in. grzyby, owoce i warzywa. Marynaty znakomicie nadają się również do różnych rodzajów mięs i ryb. Dzięki nim mięsa stają się kruche i soczyste, a danie zyskuje nowy wymiar smaku. Obecnie gotowe marynaty można bez problemu nabyć w sklepach, ale miłośnikom tych domowych polecam kilka moich ulubionych grzybowych przysmaków zanurzonych w aromatycznych marynatach.

fotolia_33908424_s

Pieczony pstrąg z grzybami

Z cyklu Lekcje regionalnych smaków Marcina Budynka przygotowujemy pieczonego pstrąga z grzybami - danie popularne w Bieszczadach i środkowych Beskidach.