fotolia_54612010_xs

Maliny – lekarstwo na całe zło!

Te małe niepozorne owoce zawierają w sobie całą gamę witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

img_4262

Młode buraczki

W lipcu w moim ogródku pojawiły się przecudnej urody młode buraczki. Prawdziwy skarb, co prawda bardziej do wyrwania niż do wykopania, ale nic nie szkodzi.

img_0404

Rabka-Zdrój bawiła się podczas „Lata z Radiem”

Miasteczko Prymatu wraz z głównymi atrakcjami – kulinarnym tirem, namiotem oraz kołem fortuny odwiedziło południe Polski. Podczas „Lata z Radiem”, na które znów przybyły prawdziwe tłumy, atmosfera była prawdziwie gorąca.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.3

Ziemniak wiele imion ma ...

Ziemniaki prawie codziennie przygotowujemy jako dodatek do obiadu. A co jeszcze można przygotować z ziemniaków? W dzisiejszym poście przedstawię propozycje przygotowania ziemniaków.

img_9443

Domowo i pysznie – czyli plan na tydzień od „Doradcy Smaku”

Rozpoczął się kolejny tydzień, więc zakładam, że części z Was przyda się szczypta inspiracji, co przygotować, by było smacznie w Waszym domu. Będzie pomysł na aromatycznego dorsza w plastrach boczku, solidny kawałek schabu z jabłkiem, strudel z białą kiełbasą oraz chrupiące szparagi.

fotolia_54227771_s-kopia

Owocowe, słodkie lato...

Lato, jakie jest, każdy widzi. Niemniej owoce są zawsze, nieważne czy pada, czy akurat nadeszła fala upału. A lato to kwintesencja słodkich smaków owocowych, która choć trwa krótko, cieszy każdego amatora tych naturalnych słodyczy. Desery i słodkie wypieki z owocami potrafią przyprawić o zawrót głowy.

roladki-schabwoe-z-kurkami3

Kurki - delikatny smak lata z nutą pieprzu

Ten kto lubi grzyby na pewno doceni smak kurek, który jest bardzo delikatny, połączony z nutą ostrości pieprzu. Tegoroczna, zmienna lipcowa pogoda sprzyja pojawianiu się żółtych kapeluszy. To dobra okazja na spacer leśnymi ścieżkami w poszukiwaniu przysmaków nadających się do marynowania, smażenia, suszenia, duszenia czy mrożenia. Próbowaliście już sosu z kurek albo zupy kurkowej lub jajecznicy z kurkami? Póki jest okazja, warto korzystać ze smaków lata i wprowadzać do swojej diety rozmaite sezonowe produkty.

sam_3373_fit-800-600

Kasza manna i jaglana w kuchni

Nie od dziś wiadomo, że kasza manna i jaglana to samo zdrowie. Większość osób nie używa ich w swojej kuchni lub bardzo sporadycznie. Zapraszam na kilka moich propozycji a i może Ty dasz się przekonać jak zdrowa jest kasza manna i jaglana.

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

fotolia_94425144_s

Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

fotolia_42415799_xs

Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

fotolia_81494597_xs

Śliwka i karmel to wyjątkowo dopasowany duet, czyli desery według Tomasza Dekera

Śliwka i karmel to bardzo udany mariaż kulinarny, szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. Choć nie dla wszystkich jest to oczywiste i na co dzień spotykane połączenie, warto wiedzieć, że w tym duecie występuje prawdziwa harmonia, pomimo że daje się odczuć i zauważyć osobowość każdego z partnerów.

prymat-10.2013130322

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.