img_2067

Przepis dnia IV, odc. 63: Burgery buraczano-jaglane na liściach sałaty z pesto ze słonecznika

Jak przekonać do burgerów wegetariańskich miłośników mięs? Sekret tkwi w odpowiednich dodatkach, np. aromatycznym pesto czy też chrupiącej panierce do kotleta. Dodatkowo kasza jaglana, z której przygotujemy burgera ma cudowne właściwości odkwaszające nasz organizm. To królowa polskich kasz.

img_1986

Przepis dnia IV, odc. 62: Pałki drobiowe faszerowane serem feta

Dziś zachęcamy do przygotowania pałek z drobiowych inspirowanych kuchnią grecką. Grecy ser feta i paprykę kroją na kawałki, a całość mieszają z mięsem i pieką. Marcin Budynek proponuje trochę inną formę podania - z sera i przypraw przygotowuje wyjątkowe nadzienie do mięsa.

img_1126

Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem

Jeżeli uważacie, że sałatką nie można się najeść spróbujcie dodać do niej wiele sycących składników, takich jak ryba, fasola czy ser. Taka mieszanka z pewnością da Wam energię na wiele godzin i sprawdzi się nawet jako danie obiadowe.

fotolia_79012323_s

Zdrowe pestki dyni

Najlepsze do urozmaicania naszych codziennych posiłków są pestki i nasiona. To świetna przekąska i uzupełnienie lunchu, obiadu, lub kolacji.

fotolia_64709894_s

Dietetyczne fanaberie czy samo zdrowie? Koktajle

Koktajle to najmodniejszy znak tej wiosny. Gdzie się nie obrócić tam koktajle - zielone, warzywne, zdrowe, fitnessowe… Jak to się wszystko zaczęło? Czy to tylko chwilowa moda?

fotolia_42415799_xs

"Ugotowani" w Białymstoku

W tym tygodniu ostatni raz spotykamy się z Ugotowanymi tego sezonu. Ostatnie cztery wieczory spędzimy w Białymstoku. Gospodarzami spotkań będą: zapracowana mama prowadząca sklep z odzieżą, trener personalny i właściciel klubu fitness, wokalistka disco polo, oraz właściciel gospodarstwa agroturystycznego.

101_2820

Mogą być dodatkiem lub daniem głównym, czyli kilka pomysłów na placki zwane też kotlecikami :)

Placki zawsze były moją słabością. Na słodko, czy na słono zjadam je w nieprzyzwoitych ilościach... :) Ale cóż zrobić, skoro to prawie jak nałóg... Dlatego dzisiaj kilka propozycji na placki, które równie dobrze mogą być zwane kotlecikami... :)

img_1257

Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim

Bliny popularne są raczej we wschodniej części Polski, w związku z tym, że ich tradycja sięga kuchni naszych sąsiadów - Ukrainy, Litwy czy Białorusi. To drożdżowe placki z mąki gryczanej. Podaje się je po prostu z masłem czy kefirem. W dzisiejszym odcinku programu "Przepis dnia" Użytkowniczka serwisu DoradcaSmaku.pl proponuje bliny z nadzieniem. Zestawienie smaków - litewskich blinów i farszu ruskiego jest wyjątkowo przepyszne!

fotolia_59334831_s

Śląska rolada wołowa wg. Mirosława Drewniaka

Dzisiaj tradycyjne danie śląskie – rolada wołowa. To potrawa uwielbiana przez mieszkańców regionu i bardzo popularna. Często serwowana z kluskami śląskimi. Danie idealne na niedzielny obiad – niestety dość ciężkie i treściwe, ale czasami warto zgrzeszyć.

fotolia_62867846_s

Ladenia, czyli grecka pizza bez sera wg Teo Vafidisa

Marzą Wam się greckie wakacje? Już dziś możecie poczuć smak tego słonecznego kraju, a konkretnie jednej z greckich wysp, przygotowując danie zwane ladenia, według przepisu Teo Vafidisa.

fotolia_58600673_s

Mirosław Drewniak o kuchni beskidzkiej

Zupa sycąca, lekko kwaskowata, niezwykle aromatyczna i wśród niektórych trochę zapomniana. O jakiej potrawie mowa?

fotolia_64839547_s

Artur Świerżewski z pasją o dziczyźnie i jej zaletach

"Dziczyzna od lat jest moją pasją. Żyjemy w czasach, kiedy kulinaria są na topie i dlatego myślę, że to jest dobry czas, aby zachęcać do spożywania dziczyzny i propagować ją, aby na stałe zagościła w polskich domach. Obecnie dziczyzna powoli zaczyna być doceniania i wraca na polskie stoły. "

fotolia_60943712_s

Wielkanocna kuchnia naszych sąsiadów

Polskie święta wielkanocne to kolorowe pisanki, wiosenne kwiaty i dekoracje, stół pełen świątecznych przysmaków, śmigus dyngus, rodzinne spotkania i popołudniowe spacery… A w jaki sposób Wielkanoc jest obchodzona u naszych sąsiadów?

fotolia_60135803_s

Wielkanocne desery Tomka Dekera

Nie macie pomysłu, jakie słodkości przygotować na tegoroczne Święta Wielkanocne? I nie musicie, bo mam dla Was kilka fajnych propozycji.

fotolia_19189108_s

Szynka wielkanocna Mirosława Drewniaka

Ze względu na zbliżające się Święta Wielkanocne dzisiaj polecam przepyszną szynkę aromatyzowaną piwem i miodem – idealną propozycję na wielkanocne śniadanie. Pamiętajcie, że trzeba ją przygotować tydzień przed świętami. Jestem pewien, że Wam zasmakuje.

fotolia_52117626_s

Golonka po beskidzku

Kuchnia beskidzkich górali jest solidna i smaczna. Rozgrzewa, daje siłę. Bez udziwnień; prosta, ale ciekawa i bardzo oryginalna. Dzisiaj propozycja idealna na zimowy obiad – golonka po beskidzku. Smacznego!