img_5660

Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami

Kaszubi mówią, że dorsz powinien pływać 3 razy: w wodzie, w maśle i w winie. Dziś pieczony filet z dorsza będzie pływał tylko w oleju, ale za to w towarzystwie cukinii i pomidorów.

prymat-21.08.2014155558

Gadżetomania: Maszynka do makaronu

Wielu osobom dzieciństwo kojarzy się domowymi obiadami u babci, a szczególnie z rosołem i domowym makaronem.

img_1741

Przepis dnia III, odc. 39: Zapiekane pieczarki i czerwona papryka z serem brie

Dziś danie lunchowe, idealne również na przyjęcia lub garden party. Szybka i łatwa kolorowa zapiekanka, którą możemy podać zarówno w naczyniu do zapiekania jak i z bagietką, udekorowane roszponką.

mule

Francja Elegancja w "Kuchennych Rewolucjach"

Niedaleko poznańskiego rynku mieści się restauracja o wdzięcznej nazwie „Szachownica”. W menu możemy znaleźć dania kuchni bretońskiej, a w lokalu pracują wykwalifikowani kucharze.

czosnek

ABC Przypraw: Jak przyprawiać szpinak?

Na pytanie: „czym przyprawiacie szpinak?”, pada mnóstwo odpowiedzi. Oprócz oczywistych przypraw takich jak pieprz i sól najczęściej pojawia się czosnek.

przepis_dnia_ii_150_salatka_z_kurczakiem_14

Przepis dnia III, odc.38: Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni „Wspomnienie lata”

Dla wszystkich tych, którzy wspomnieniami lubią wracać do okresu wakacyjnego polecamy Sałatkę z kurczakiem i pestkami dyni "Wspomnienie lata". To orientalna i orzeźwiająca przekąska dla gości lub pomysł na szybki lunch do pracy.

fotolia_67582764_s

Greckie przysmaki Teo Vafidisa cz. 1

Grecja, to nie tylko przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis… A więc zaczynamy!

shutterstock_115308907

Marcin Budynek o polskiej dyni

Dynia jest warzywem bardzo uniwersalnym, wszechstronnie wykorzystywanym w kuchni. Z dyni możemy przygotować marynaty, dżemy i różne konfitury. Pestki natomiast można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotować dressing do sałatki. Co jeszcze możemy z niej wyczarować?

fotolia_63052893_m

Różne odsłony czekolady cz. 1

Czekoladę można dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy jej słodycz przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb. Nie wierzycie, sprawdźcie!

fotolia_43392518_m

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów cz. II

W tym tygodniu kolejna odsłona grzybowych marynat. Smaki jesieni możemy z łatwością zamknąć w słoikach. Mam nadzieję, że Wam zasmakują. Robert Sowa

fotolia_25545861_s

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów

Marynowanie to metoda, która pozwoli nam zakonserwować m.in. grzyby, owoce i warzywa. Marynaty znakomicie nadają się również do różnych rodzajów mięs i ryb. Dzięki nim mięsa stają się kruche i soczyste, a danie zyskuje nowy wymiar smaku. Obecnie gotowe marynaty można bez problemu nabyć w sklepach, ale miłośnikom tych domowych polecam kilka moich ulubionych grzybowych przysmaków zanurzonych w aromatycznych marynatach.

fotolia_33908424_s

Pieczony pstrąg z grzybami

Z cyklu Lekcje regionalnych smaków Marcina Budynka przygotowujemy pieczonego pstrąga z grzybami - danie popularne w Bieszczadach i środkowych Beskidach.