prymat-4.2013111409

„Lato z Radiem” – kierunek Tarnowo Podgórne i Skoki

Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco jak poprzedni. Kulinarny Tir Prymatu odwiedzi następne miasta w ramach akcji „Lato z Radiem”.

111111111111111

Doradcy Smaku Miesiąca w lipcu

Jak co miesiąc wyłoniliśmy spośród Was trzech najlepszych Doradców Smaku, którzy otrzymają od nas nagrody finansowe w wysokości 500, 300 oraz 200 zł. Do tego grona dołączy także Doradca wyróżniony przez Roberta Sowę. Ostatnim szczęśliwcem jest osoba, która otrzyma tytuł Blogera miesiąca.

fotolia_76684997_s

Jak oszczędzasz czas lub pieniądze dzięki zamrażarce?+ KONKURS

Rozwój technologii w kuchni pozwolił nam na dłuższe przechowywanie żywności, dzięki czemu oszczędzamy czas, a niezjedzonych produktów nie musimy wyrzucać. Dawniej żywność psuła się w szybkim tempie, ponieważ nie było takich urządzeń jak lodówki czy zamrażarki. A Wy, jak oszczędzacie czas lub pieniądze dzięki zamrażarce?

333

II tura wakacyjnych nagród

Zapraszamy na drugą turę wakacyjnych nagród!

1

Wakacyjna dostawa nagród

Wakacje rozpoczęte. Przed nami moc wrażeń, tak jak i w naszym Katalogu, który znów się zapełnił.

tytulowe

Po kaszy nie będzie już nic cz. I - kasza jaglana

Zapraszam na cykl artykułów poświęconych różnym gatunkom kaszy. Będzie smacznie i zdrowo, a zaprezentowane przepisy letnie i lekkie.

sg22

Razem smakuje lepiej!

Wspólne posiłki to chwile, kiedy możemy poczuć się naprawdę razem. Śmiejemy się, dokazujemy i kolekcjonujemy piękne wspomnienia. Chcemy, żeby takich momentów było jak najwięcej. Dlatego stworzyliśmy dla Was miejsce, w którym znajdziecie mnóstwo kulinarnych inspiracji, szalonych pomysłów na grilla, a już wkrótce również szansę wygrania jednej z 200 atrakcyjnych nagród w konkursie.

1111

Pieczenie i pasztety - dla każdego coś dobrego...

są idealnym rozwiązaniem jako przystawka na domowe przyjęcia.

fotolia_77697730_s

Kaczka duszona z jabłkami Mirosława Drewniaka

Kaczka duszona z jabłkami to kolejne danie z cyklu tradycyjnych dań śląskich. To potrawa znana w całej Polsce i nie ma co ukrywać, po prostu przepyszna. Takie klasyki warto umieć przyrządzić w domu - nigdy nie wychodzą z mody i zawsze robią wrażanie na naszych gościach.

fotolia_66757883_s

Tagliatelle z cukinii Łukasza Konika

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele zdrowych i smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na tagliatelle z cukinii z krewetkami w sosie z gorgonzoli. Makaron z cukinii możemy szybko wyczarować za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw.

fotolia_59334831_s

Śląska rolada wołowa wg. Mirosława Drewniaka

Dzisiaj tradycyjne danie śląskie – rolada wołowa. To potrawa uwielbiana przez mieszkańców regionu i bardzo popularna. Często serwowana z kluskami śląskimi. Danie idealne na niedzielny obiad – niestety dość ciężkie i treściwe, ale czasami warto zgrzeszyć.

fotolia_62867846_s

Ladenia, czyli grecka pizza bez sera wg Teo Vafidisa

Marzą Wam się greckie wakacje? Już dziś możecie poczuć smak tego słonecznego kraju, a konkretnie jednej z greckich wysp, przygotowując danie zwane ladenia, według przepisu Teo Vafidisa.

fotolia_58600673_s

Mirosław Drewniak o kuchni beskidzkiej

Zupa sycąca, lekko kwaskowata, niezwykle aromatyczna i wśród niektórych trochę zapomniana. O jakiej potrawie mowa?

fotolia_64839547_s

Artur Świerżewski z pasją o dziczyźnie i jej zaletach

"Dziczyzna od lat jest moją pasją. Żyjemy w czasach, kiedy kulinaria są na topie i dlatego myślę, że to jest dobry czas, aby zachęcać do spożywania dziczyzny i propagować ją, aby na stałe zagościła w polskich domach. Obecnie dziczyzna powoli zaczyna być doceniania i wraca na polskie stoły. "

fotolia_60135803_s

Wielkanocne desery Tomka Dekera

Nie macie pomysłu, jakie słodkości przygotować na tegoroczne Święta Wielkanocne? I nie musicie, bo mam dla Was kilka fajnych propozycji.

fotolia_74519536_s

Świąteczny królik Tomka Jakubiaka

Święta Wielkanocne obchodzone są we wszystkich krajach o tradycji chrześcijańskiej. Jednak potrawy na Wielkanoc, rodzaje mięs czy produkty różnią się od siebie w zależności od regionu. Hiszpanie na przykład uwielbiają królicze mięso ze względu na jego delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. W Polsce mięso z królika powoli wraca do łask.