p1020506-3

Jak przygotować deser bezglutenowy?

Zbliża się "tłusty czwartek", czyli wielkie święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się, że tego dnia możemy zajadać się słodkościami, nie przejmując się ilością spożywanych kalorii. Jednak część z nas z wielu przyczyn unika w swojej diecie glutenu. Co zrobić w sytuacji, gdy tego dnia mamy szczególną ochotę na "coś słodkiego"?

ds4_foto_27_quesadillias_fot_krystian_szczesny_2289

Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem

Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło cały świat. Ta kuchnia słynie z prostych i intensywnych smaków, dlatego chrupiące placki idealnie nadają się na błyskawiczną, ale pyszną kolację.

krem_ziemnak_doradca

Zupa na poniedziałek: Krem z ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem

Na naszych talerzach ziemniaki najczęściej towarzyszą porządnemu kawałkowi mięsa. Rzadko zdarza się, że w daniu odgrywają główną rolę - chyba że akurat przygotowujemy pyszne frytki. Ja mam jednak wiele pomysłów na ich smaczne wykorzystanie!

original_fit-800-600

Lunch na piątek: Sałatka z selera naciowego

Zdrowo i smacznie. To zasada, której lubię trzymać się w mojej kuchni. Dlatego dziś przygotowałem sobie nie tylko pyszną, ale też pełną witamin sałatkę, bogatą w wiele produktów odżywczych. Orzechy, jabłka i seler naciowy - tego połączenia musicie spróbować!

fotolia_56810186_s-3

Rusza nowy sezon "Kuchennych rewolucji"

"Lawendowy dom" to pierwsza restauracja, którą odwiedziła prowadząca w nowym sezonie „Kuchennych rewolucji”. Małżeństwo z Czeladzi, kierując się wieloletnim doświadczeniem gastronomicznym Marcina, postanowiło otworzyć swój własny lokal.

dsc_0105

Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie

Smaków z dzieciństwa nie da się zapomnieć! Ciasta, które piekły nasze babcie przyprawiały nas o zawrót głowy, a zapach tych wypieków rozchodził się po całym domu. Dlatego do dziś chętnie korzystam ze starych, rodzinnych przepisów.

ds4_foto_31_golonka_cydr_fot_krystian_szczesny_2531

Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze

Golonka - przez jednych uwielbiana, przez innych omijana szerokim łukiem. Uważana za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Odpowiednio przygotowana będzie rozpływać się w ustach i zachwyci swoim delikatnym smakiem.

prymat-28.10.2014163819_fit-800-600

Obiad na środę: Chińskie danie

Chińska kuchnia należy do najbardziej zróżnicowanych i oryginalnych na świecie. Nic więc dziwnego, że zajadają się nią wszyscy, niezależnie od miejsca zamieszkania. Regularnie pojawia się także na moim stole, ponieważ uwielbiam takie nieoczywiste połączenia smaków!

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

fotolia_94425144_s

Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

fotolia_42415799_xs

Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

fotolia_81494597_xs

Śliwka i karmel to wyjątkowo dopasowany duet, czyli desery według Tomasza Dekera

Śliwka i karmel to bardzo udany mariaż kulinarny, szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. Choć nie dla wszystkich jest to oczywiste i na co dzień spotykane połączenie, warto wiedzieć, że w tym duecie występuje prawdziwa harmonia, pomimo że daje się odczuć i zauważyć osobowość każdego z partnerów.

prymat-10.2013130322

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.