ds2

Lubię kaszę – a Wy?

Kasza jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak... każdą bardzo lubię i często wykorzystuję. Dania z kaszą nie muszą być nudne, można wyczarować wiele pysznych potraw, a nawet upiec ciasto.

ds_s02e46_r2_carpacc681d1d-018_fit-800-600_fit-800-600

Doradca Smaku: Carpaccio owocowe

Tęsknicie za cieplejszą porą roku? Kto chciałby już przywołać ciepłe promienie słoneczne, koniecznie powinien przygotować carpaccio z owoców. Jak to zrobić? Koniecznie przeczytajcie.

shutterstock_117916519

Smakołyki na kruchym spodzie

Ciasto kruche, chociaż łatwe w przygotowaniu, wielu kojarzy się z prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. Dzielimy się z Wami kilkoma trikami i poradami, dzięki którym wyczarujecie pyszne smakołyki na kruchym spodzie.

ds_s02e45kpk-011_fit-800-600

Doradca Smaku: Chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami

Szparagi w panierce? Czemu nie! Nie w byle jakiej, a chrupiącej, która powstaje z bułki tartej, startego parmezanu, prażonych płatków migdałów i oczywiście jajek.

sam_4002_fit-800-600

Słodka pokusa - ciasteczka

Ciasteczka to słodka pokusa, której nie potrafimy się oprzeć. Dziś zapraszam na wpis o ciasteczkach.

1

Kulinarny renesans podrobów

Kiedyś niedocenione, dzisiaj podroby przeżywają prawdziwy renesans. W ostatnim czasie zostały rozsławione i coraz częściej z dumą serwują je renomowane restauracje. Warto również przyrządzić je w domu. Wystarczy odrobina fantazji i na talerzu pojawią się pyszne potrawy z podrobami w roli głównej. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na delikatne serca drobiowe na kwaśno.

ds-ryba5

Gotowanie na parze -najzdrowszy sposób przygotowania jedzenia

Gotowanie na parze jest o wiele zdrowszym przygotowaniem jedzenia niż gotowanie w wodzie. Zaprasza więc na krótki artykuł.

linguine-truflowe-z-zielonymi-szparagami-wedzonym-lososiem-i-pomidorami

Gotuj pysznie jak w restauracji!

Robert Sowa słynie nie tylko z tego, że świetnie i wykwintnie gotuje oraz podejmuje gości w swoich restauracjach, ale także z tego, że chętnie dzieli się swoją wiedzą i inspiruje innych. Dla wszystkich tych, którzy mieszkają zbyt daleko, by odwiedzić N31, prezentujemy kilka przepisów Roberta Sowy, w oparciu o które możecie we własnym domu wyczarować dania, którymi olśnicie rodzinę i znajomych.

istock_000012656254large

Dobra na wszystko szarlotka

Szarlotkę uwielbiają praktycznie wszyscy. Jest to deser idealny dla osób w każdym wieku, do kawy i herbaty. Smakuje równie dobrze gdy za oknem jest plucha, ale także gdy słońce ogrzewa nas swoimi letnimi promieniami. Kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mama lub babcia przygotowywały ją na niedzielne popołudnie.

fotolia_93253972_s

Pierwsze danie podano na stół, czyli krem z cukinii na talerzu

Jedne delikatne i sycące, inne pikantne i rozgrzewające. Zupy typu krem dają w kuchni wiele możliwości i pozwalają odnaleźć swoje idealne smaki. Dzisiaj zdradzamy przepis na smaczny krem z cukinii z dodatkiem wiejskiej śmietany. Skusicie się, aby skosztować?

fotolia_40496639_xs

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

Prawdziwą „perłą” wśród typowych dań kuchni polskiej są zrazy. Zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem są przykładem doskonałej klasyki, która gwarantuje wykwintny obiad.

istock_000013490728large

Kulinarny karnawał Marcina Budynka

Zimowa, mroźna aura wprowadza nas w karnawałowe szaleństwo. To jeden z najweselszych okresów w ciągu roku. W tym czasie odbywają się huczne bale, parady przebierańców, słychać wystrzały sztucznych ogni i dźwięki najróżniejszej muzyki.

30.12-ksk-ciecierzyca

Greckie smaki, czyli cieciorka w sosie pomidorowym

Jeszcze do niedawna te małe żółte ziarenka ciecierzycy w Polsce nie były popularne. Jednak od pewnego czasu wzrasta liczba osób, które zastępują nimi makarony, ryż, a nawet ziemniaki.

fotolia_56410665_xs

Triki kulinarne szefów Fundacji KSK

Jak podać wieprzowinę, aby zaskoczyła smakiem? Co zrobić, aby rozdzielić sklejone ze sobą rodzynki? Poznajcie kulinarne triki szefów Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

fotolia_59162095_s

Skarby z krainy chłodu

Za oknem zimno, szaro i znowu pada. Na dodatek wcale nie biały puch tylko deszcz. Kalendarz podpowiada, że jest zima i za chwilę Święta, ale pogoda jest raczej jesienna. Z utęsknieniem wypatrujemy każdego, nawet najmniejszego promienia światła i koloru. Najłatwiejszym sposobem na odczarowanie wszechobecnej szarości jest wprowadzenie koloru na nasze talerze. I tutaj z pomocą przychodzą nam mrożonki.

karp

Bożonarodzeniowe dania z karpia, czyli Fundacja Klubu Szefów Kuchni poleca

Polska wigilia jest niepowtarzalna. Kolacja, tradycyjnie bezmięsna, to przede wszystkim karp, śledzie, kapusta, grzyby i buraki w przeróżnych formach. Dlatego dziś polecamy propozycje na karpia w różnych odsłonach.