ds5_odc16_foto_krystianszczesny_0115

Doradca Smaku VI: Smażony indyk z ketchupem śliwkowym, odc. 16

Ketchup to obok musztardy ulubiony dodatek do dań. Dziś w intrygującej odsłonie śliwkowej podany z aromatycznym indykiem.

ds5_odc15_fot_maciejpiorko-5209

Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15

Świeżo, lekko i kolorowo – czyli okoń w ziarnach słonecznika, w otoczeniu kolorowych warzyw. To świetny sposób na szybki i ciekawy obiad.

fotolia_61957426_s

Pyszne, zdrowe, sycące i idealne na Wielkanoc – czyli „Sezon na… jajko”

Wielkanoc już za trzy tygodnie. Powoli zaczynam rozglądać się za smakowitymi inspiracjami na świąteczne przepisy. Stawiam na tradycję, to pewne. Jednakże co roku mam ambicję, by nieco ją zmodyfikować i wprowadzić coś nowego od siebie.

kt2017

„Kulinarny Talent 2017” już niebawem!

Prestiżowy konkurs pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

lasagn.1

Co przygotować na szybki i smaczny obiad?

Nierzadko zdarza nam się zastanawiać, co przygotować na obiad, aby serwowane przez nas danie było nie tylko pyszne i zachwycało naszych bliskich, ale też proste i szybkie w przyrządzaniu. Idealną potrawą, która spełnia wszystkie te kryteria są oczywiście zapiekanki.

dscf2706

Co przygotować z jabłek?

Istnieje wiele różnych odmian jabłek, ale nikt nie zaprzeczy, że najlepsze są nasze polskie jabłka, które nie tylko chętnie zjadamy na surowo, ale również wykorzystujemy je do pysznych wypieków czy domowych przetworów.

dix_9104-kopia

Nowoczesne wielkanocne gotowanie. Jak urozmaicić świąteczne menu?

Każdego roku nasze wielkanocne potrawy wyglądają niemal identycznie. W końcu wszyscy czekamy na ulubione smakołyki i cieszymy się, że znowu będziemy jeść wielkanocne jajko, pyszną wędlinę, żurek czy słodki mazurek. Świąteczne potrawy można jednak urozmaicać. I to wcale nie rezygnując z tradycyjnych i cenionych elementów Świąt!

test

Pobierz najnowszy numer e-magazynu kulinarnego pełen wiosennych i wielkanocnych smaków

Wreszcie nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią nowe, świeże i zielone! Chcieliśmy się podzielić z Wami naszą radością i zupełnie nowymi przepisami. Prezentujemy najnowszy numer e-magazynu kulinarnego „Doradca Smaku”, który w całości poświęcony jest sezonowym przysmakom Wielkanocy i wiosny. Zapraszam do pobierania!

prymat-29.12.2014167969_fit-800-600

Lunch na piątek: Falafel z ciecierzycy

Wiem, że są osoby, dla których posiłek bez mięsa, to posiłek stracony. A ja na przekór największym zwolennikom mięsnych potraw chciałbym zaproponować pyszną, wegetariańską przekąskę. Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy, to popularne danie kuchni arabskiej, które obecnie podbija cały świat.

spaghetti-z-bazyliowym-pesto_fit-800-600

Obiad na czwartek: Spaghetti z bazyliowym pesto

Kolejny dzień włoskiej uczty! W tym tygodniu bez wątpienia rządzi u mnie makaron. Po lasagne przyszedł czas na spaghetti z bazyliowym pesto. Do tego słodka czerwona papryka, szparagi oraz orzeszki i znakomite danie gotowe. Jestem pewien, że Wasi domownicy będą prosić o dokładkę!

prymat207986_fit-800-600

Kolacja na środę: Lasagne z sezonową sałatą

Dzisiaj przedstawicielki płci pięknej nie powinny sobie niczego żałować! Dzień Kobiet to idealna okazja, aby pozwolić sobie na zajadanie się pysznymi ciastami, deserami i innymi słodkościami, nie licząc nadprogramowych kalorii. Oczywiście tego dnia również kolacja musi być wyjątkowa, dlatego proponuję Wam pyszną, włoską lasagne.

fotolia_93576016_s_fit-800-600

Deser na wtorek: Miodowe ciasto marchewkowe

To wyśmienite ciasto przygotuję jeszcze dzisiaj, ale przyznam Wam, że zostawię je na jutro. W końcu w środę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet, więc wszystkim paniom tego dnia należą się najpyszniejsze smakołyki. Poznajcie mój sprawdzony przepis na marchewkową słodycz!

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.