ds4_foto_15_kurczak_warzywa_fot_krystian_szczesny_1522

Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

Idealne danie na rozgrzewającą, jesienną kolację? Kurczak zapiekany w warzywach korzennych z grzanką i serem. Ta potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. A w dodatku prosta, bo z jej przygotowaniem poradzi sobie w kuchni każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania.

dscn6504

Chleb bez mąki

Chleb - bez niego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Często pojawia się na naszych stołach w postaci kanapki, zapiekanki, jako dodatek do sałatek czy dań głównych, a nawet jako deser.

ds4_foto_14_boczniaki_fot_krystian_szczesny_1438

Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

Boczniaki można przygotowywać na wiele sposób. Jestem ciekawy czy jedliście już sakiewki z bocznikami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie tych w wersji Andrzeja Polana. Boczniki smażone z selerem to kompozycja smakowa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom grzybów.

fotolia_92893697_s

Hity października zamknij pod wieczkiem słoika

Pachnące, aromatyczne wspaniałości, w które obfituje wczesna jesień warto zatrzymać w postaci przetworów, dzięki którym mroźna zima stanie się bardziej znośna. Jabłka, śliwki, aronia, jarzębina, papryka czy zielone pomidory to hity najbliższego miesiąca, których koniecznie wypatrujmy na straganach.

konkurs-l.-t.-p.1

Rozwiązanie konkursu „Lubię ten przepis, ponieważ…”

Konkurs „Lubię ten przepis, ponieważ…” został zakończony. Cieszę się, że tak chętnie braliście w nim udział. Wasze odpowiedzi były różnorodne i bardzo ciekawe, za co serdecznie dziękuję wszystkim Uczestnikom!

kawow

Aromat kawy w słodkich odsłonach

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki lub kubka kawy. Nic w tym dziwnego - w końcu ten pyszny i aromatyczny napój dodaje nam energii i pobudza do działania. W dodatku pokochaliśmy smak kawy na tyle, że zaczęliśmy ją wykorzystywać nawet w deserach i domowych wypiekach.

fotolia_84218422_s

"Kuchenne rewolucje" u stóp Babiej Góry

Dużo chaosu, konfliktów, nieporozumień i agresji. Tak pokrótce można opisać sytuację w restauracji "Styrnol", czyli pięknej drewnianej karczmie położonej u stóp Babiej Góry w Beskidzie Żywieckim. Mimo że Zawoja to miejscowość turystyczna, potencjalni klienci omijali ją szerokim łukiem. Nie wiedząc co robić dalej, bezsilni właściciele poprosili o pomoc słynną restauratorkę.

dsc_0019

Pomysły na szybkie śniadanie

Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale z różnych względów nie jadamy go codziennie. A to brak czasu, bo spieszymy się do pracy, szkoły, zaśpimy lub po prostu nie mamy ochoty. Często jest tak, że wspólne rodzinne śniadanie jemy zazwyczaj w weekendy lub tylko w niedzielę. I można wtedy przygotować coś smacznego, a zarazem prostego. Zapraszam Was po kilka szybkich pomysłów na śniadaniowe smakołyki.     Jajka w koszulkach na grzance     Skład

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

fotolia_94425144_s

Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

fotolia_42415799_xs

Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

fotolia_81494597_xs

Śliwka i karmel to wyjątkowo dopasowany duet, czyli desery według Tomasza Dekera

Śliwka i karmel to bardzo udany mariaż kulinarny, szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. Choć nie dla wszystkich jest to oczywiste i na co dzień spotykane połączenie, warto wiedzieć, że w tym duecie występuje prawdziwa harmonia, pomimo że daje się odczuć i zauważyć osobowość każdego z partnerów.

prymat-10.2013130322

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.