ds.s03e24-kpk_007

Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkami

Tarty i quiche łączy jedno – nieograniczone niczym, oprócz wyobraźni kulinarnej, możliwości dobrania dodatków. Dziś proponujemy trochę słodyczy zamkniętej w orzechowej tarcie z karmelizowanym jabłkiem.

img_6221b

Przepis dnia: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Dziś włoskie risotto z polską duszą! Dodatek suszonych pomidorów, wytrawnego białego wina i aromatycznych przypraw przeniesie nas do gorącej Italii. Do przygotowania potrawy warto użyć specjalnego ryżu typu arborio, który dzięki owalnym, pękatym kształtom zdecydowanie lepiej łączy się z bulionem lub wodą, którą jest podlewany.

ds.s03e21-kpk_010

Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

Co ciekawego może powstać z połączenie kalafiora i łososia? Znakomita kolacja dla całej rodziny w postaci oryginalnej zapiekanki pod beszamelem.

img_5660

Przepis dnia: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami

Kaszubi mówią, że dorsz powinien pływać 3 razy: w wodzie, w maśle i w winie. Dziś pieczony filet z dorsza będzie pływał tylko w oleju, ale za to w towarzystwie cukinii i pomidorów.

istock_000003592494large

"Im więcej jesz tym bardziej pomagasz"

„Im więcej jesz tym bardziej pomagasz”! 13 marca cała Polska włącza się do akcji Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Zapraszamy do wybranych lokali gastronomicznych.

fotolia_13931011_s

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

img_1741

Przepis dnia: Zapiekane pieczarki i czerwona papryka z serem brie

Dziś danie lunchowe, idealne również na przyjęcia lub garden party. Szybka i łatwa kolorowa zapiekanka, którą możemy podać zarówno w naczyniu do zapiekania jak i z bagietką, udekorowane roszponką.

ds.s03e23-kpk_010

Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Na słono lub słodko – tartę można przygotować na milion sposobów. Dziś wytrawnie - Quiche i szpinak to bohaterowie dzisiejszego odcinka.

fotolia_13931011_s

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

fotolia_46849959_s

Wiesław Bober prezentuje deser kuchni sudeckiej

Kuchnia sudecka jest bardzo wielokulturowa, a co za tym idzie bardzo ciekawa i różnorodna. Dzisiaj proponuję Wam ciekawy deser – gruszkę duszoną w winiaku z białą i ciemną czekoladą oraz sosem lawendowym.

fotolia_55948793_s

Greckie meze, czyli pomysł na karnawałowe przekąski

Jak wygląda jedzenie na greckiej imprezie? Cały stół jest zastawiony małymi talerzami z przekąskami-daniami. Dzięki temu mamy duży wybór smaków i każdy nakłada to, na co ma naprawdę ochotę. Dominują słone i pikantne smaki, a wszystko jest bardzo aromatyczne dzięki wyjątkowym składnikom.

fotolia_56810186_s

Czekolada z wytrawnym akcentem

Poznajcie nowe możliwości wykorzystania czekolady w kuchni – nie tylko na słodko, ale także z dodatkiem pieprzu czy pleśniowego sera. W karnawale warto zaskoczyć znajomych tak niepowtarzalnymi połączeniami smaków.

fotolia_74790088_s-kopia

Piękna, soczyście żółta i przypomina letnie słońce

Trwa sezon na owoce cytrusowe, które jesienią i zimą są najsmaczniejsze. Dlatego to właśnie ona – a konkretnie cytryna, będzie naszym dzisiejszym bohaterem. Dzięki dużej zawartości witaminy C, łatwiej nam będzie walczyć z zimowymi przeziębieniami.

istock_000012070165mediumprzyprawy

5 przypraw, które pozwolą Ci przetrwać karnawałowe szaleństwa

Od Trzech Króli do Środy Popielcowej trwa KARNAWAŁ - czas zimowych zabaw do białego rana, sprzyjający rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom na balach, kuligach i domowych prywatkach, obowiązkowo przy suto zastawionym stole!

fotolia_73428341_s

Bożonarodzeniowe dania mięsne

Podczas Wigilii na naszych stołach królują dania rybne, dlatego w pierwszy i drugi dzień świąt warto pomyśleć o mięsach. Będą idealne na bożonarodzeniowy obiad z rodziną lub przyjaciółmi.

prymat-3.12.2014166797

Bożonarodzeniowe zupy

Zupy są ważnym elementem świątecznych posiłków. Doskonale rozgrzewają przybyłych gości i zaspakajają pierwszy głód. Boże Narodzenie w wielu domach nie mogą obyć się bez zupy rybnej – podajmy ją z oryginalnym dodatkiem.